Zeevonk gespot aan de Noordzee

Angelique Dost Zuidema • donderdag 27 juni 2019

Zeevonk: een prachtig blauw verschijnsel dat optreedt in bewegend zeewater dankzij een alg die, in combinatie met warmte en een reactie met zuurstof, licht geeft! Het was er alleen nog niet van gekomen. Dinsdag echter besloot ik toch de gok te wagen rond 17.00 uur en ben ik naar Kleine Keet gereden, onder Den Helder.

Vooraf op Maps heb ik een locatie uitgezocht waar het wel eens mooi kon worden, maar omdat ik een totale leek ben op het gebied van zeevonk was dit toch een grote gok. Eenmaal aangekomen op het strand was er helemaal niemand – ik had verwacht minstens een paar fotografen te zien.

Maar er was dan ook helemaal niets te zien en de twijfels sloegen toe…

Sta ik hier wel goed? Zal er toch niks komen vandaag?

Maps er weer bij om te kijken naar een eventuele andere locatie. Tegelijkertijd hield ik voortdurend contact met chaser Maurice over de huidige situatie. Ik had al bijna mijn spullen weer ingepakt, en toen… het eerste lichtgevende golfje!

Zo blij als een kind stond ik daar.

Steeds werd het een beetje meer… en door mijn enthousiaste berichtjes had ik Maurice om, die vaart ging maken vanuit Friesland richting Kleine Keet. In de tussentijd ben ik volop doorgegaan met foto’s maken, want het was soms even zoeken naar de juiste instellingen. Zeevonk is namelijk het ene moment weer wat feller, om vlak daarna weer af te zakken.

Maar het was genieten!

Ongeveer een uur later arriveerde Maurice op locatie. Ook hij heeft nog een paar prachtige foto’s kunnen maken. Tegen 3 uur kwamen er zelfs wat nlc’s aan de horizon tevoorschijn! Helaas was het niet mogelijk om ze samen op de foto te zetten.

Toen de zeevonk flink af begon te nemen besloten we onze spullen in te pakken en weer richting huis te gaan. Onderweg kwam de zon alweer tevoorschijn… dus eenmaal thuis maar gauw naar bed gegaan. Maar wat was het genieten!

Dit zijn de foto’s:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?