Fel onweer mogelijk op 2 augustus

Christian Versloot • vrijdag 1 augustus 2014

Boven de Britse Eilanden ligt momenteel een lagedrukgebied dat ervoor zorgt dat vanuit het zuiden warme lucht naar onze regio wordt getransporteerd. Het is daarom de afgelopen dagen vrij warm geweest met maxima tussen 23 en 28 graden. Ook morgen wordt het wederom warm: de temperaturen liggen tussen 25 en 28 graden. De dag wordt waarschijnlijk afgesloten met felle regen- en onweersbuien.

Komende nacht is het over het algemeen vrij helder. Het koelt af tot een graad of 16. Morgen begint de dag vrij zonnig, maar daarna vormen zich al snel stapelwolken. Onder invloed van temperatuur en ook dynamische forcering op een uitloper van het lagedrukgebied vormen zich later morgenmiddag regen- en onweersbuien. Met een Cape, potentiële onstabiliteit in de atmosfeer, van tussen 1000 en 2000 J/kg zijn er in potentie zware buien mogelijk.

Onstabiele atmosfeer 2 augustus 2014

Door de atmosferische omstandigheden vormen de buien zich morgenmiddag naar alle waarschijnlijkheid in de vorm van een buienlijn. De weermodellen berekenen kans op hagel, en – ondanks het feit dat de buien wat sneller voortbewegen dan anders – is er ook kans op grote neerslagsommen. Deze worden overigens niet in elk model genoemd: de verwachte neerslagmaxima liggen gemiddeld gezien tussen 20 en 35 millimeter regen. Er zijn ook zware windstoten mogelijk.

De kans op code oranje voor onweer is aanwezig, maar is niet significant. Het criterium daarvoor is namelijk 500 ontladingen per vijf minuten. Volgens het KNMI is de kans op 200 bliksems per 5 minuten zo’n 50%, dus voor een eventuele Waarschuwing voor Extreem Weer is het afwachten hoe de situatie zich morgen ontwikkelt. Wel geldt morgen code geel voor de verwachte onweersbuien.

Voor morgen is dus te zeggen dat de dag relatief zonnig begint, maar dat vanaf het middaguur de bewolking en uiteindelijk de buienvorming begint toe te nemen. De buien kunnen door de onstabiliteit in de atmosfeer fel uitpakken. Door de aanwezige windschering vormen de buien zich dusdanig dat er kans is op hagel en lokaal veel neerslag. Ook zijn zware windstoten niet uitgesloten.

In de dagen daarna zijn er perioden met zonnig weer en perioden met bewolking. Af en toe valt er een regenbui.

Volg morgen onze onweerradar om te zien waar de buien ontstaan.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?