Fotogenieke onweerswolken

Maurice Hamming • zondag 14 juli 2019

Het ging al een paar dagen rond in de groepsapp van Bliksemdetectie, vrijdag kans op onweer. Na donderdag de kaarten bekeken te hebben nam ik, Maurice, mij voor om rond 13.00 in de buurt van Zwolle te staan. Donderdagavond nog even snel alles gecheckt en op bed.

Het is vrijdagochtend en inmiddels heeft het rond 7.00 uur in het zuidwesten van Nederland al wat geonweerd. Als ik wakker word zie ik dat Rick al een mooie CG op de foto heeft. Ik rond thuis nog wat dingen af en stap rond half 12 in de auto, gooi de tank van mijn auto vol en vertrek in mijn eentje richting Zwolle. Melle moet helaas werken, dus die kan helaas niet mee.

Voor ik vertrek druk ik mijn iPad in de houder zodat ik onderweg de bui in de gaten kan houden. Als ik vlak voor Heerenveen ben ga ik toch twijfelen, in Flevoland hangt namelijk al een tijdje een bui die aardig actief is. Via de A6 zou ik er recht op af rijden. Aangezien de kans wel aanwezig is dat de bui wel richting het oosten doorzet neem ik toch de afslag naar de A32, richting Zwolle. Na een klein stukje op de A32 zie ik gelukkig dat de bui door aan het trekken is. Het eerste keuzemoment is goed uitgepakt.

De bui gaat onder Zwolle doortrekken, dus ik wil aan de zuidkant van de stad staan. Ik neem afslag Hattem en rijd vanaf daar op zicht. In eerste instantie was ik van plan nog iets verder zuidelijk te rijden, maar helaas staat het vast bij kruispunt Hattemerbroek. En daar wil ik niet in gaan staan wachten. Na de auto even veilig op een b-weggetje gezet te hebben kan ik rustig kijken of er nog een weggetje in de buurt is met beter zicht.

Nadat ik snel een foto geschoten heb van een mooie wolk boven Zwolle wacht ik op Angelique, die was inmiddels ook onderweg richting Zwolle. Een klein landweggetje iets verderop geeft volgens Google Maps prima vrij zicht rondom, dus daar rijden we meteen heen.

Ondanks dat we het goed horen rommelen zien we weinig flitsen. En de flitsen die we zien worden helaas minder goed gezien door de triggers op onze camera’s. De geweldige wolken overal om ons heen maken dat helemaal goed! Als een paar hele slechte balletdansers staan we de hele tijd rondjes te draaien om overal om ons heen te kijken waar de mooiste wolken zijn. En het veranderd ook de hele tijd! Omdat de wolken overal mooi zijn besluit ik maar over te schakelen op het schieten van panorama’s.

In de verte zien we een andere fotogenieke bui ontstaan, alleen daar zit een huis met een aantal bomen voor. Dus wederom op Google Maps kijken waar we heen kunnen. Een hobbelig weggetje richting de IJssel geeft goed zicht op de kant waar de bui hangt. Ondanks dat de voorbumpers van onze auto’s het iets minder fijn vinden rijden we toch door tot het einde van het weggetje. De koeien en schapen maken het uitzicht compleet!

Na een paar foto’s gemaakt te hebben lijkt het er op dat de wolken om ons heen wat minder spectaculair worden. Een blik op de radar laat ook zien dat er eigenlijk geen onweer meer om ons heen zit. Wel zit er onweer in de buurt van Drachten, de plek waar ik woon. Zal je altijd zien, rijd je een heel stuk voor onweer terwijl je ook de straat uit had kunnen lopen. Ja mensen, het leven van een chaser gaat niet altijd over rozen 😉

De bui bij Drachten blijft nog aardig actief, dus wij besluiten om een plek te zoeken waar we deze bui nog kunnen opvangen. Eerst koers is richting Assen te rijden, maar de bui heeft er kennelijk zin in en zit als snel bij Assen. Een snelle koerswijziging brengt ons in de buurt van Exloo. Gelukkig weet Angelique hier wat meer de weg. Nadat we over een weggetje reden waar kennelijk de makers een behoorlijke offday hadden stap ik uit, troost ik mijn voorbumper en pak snel mijn camera want er komt een hele donkere lucht aan.

We staan nu tussen Exloo en Valthermond, op de dreef. In eerst instantie lijkt het er op dat wel net buiten het regengebied staan dus ik pak snel een statiefje voor mijn telefoon en ga live op Facebook. Helaas blijkt dit niet zo te zijn en moet ik heel snel alles inpakken en in de auto gaan zitten, want het is geen klein buitje. Eenmaal in de auto kijk ik op de radar en zie dat de bui in zuidelijke richting door was ontwikkeld waardoor wij dus ook last kregen van regen.

Vanaf dan is het eigenlijk meer wegrijden voor de regen en een droog plekje zoeken dan een echte onweerschase. Onderweg zien we nog wel een paar flitsen, maar er zit een gigantisch regengebied omheen. En de enige plek waar we in de buurt droog kunnen staan, een viaduct, geeft geen goed zicht op de bui. Tussen de buien door proberen we het nog wel een paar keer, maar het iedere keer droogpoetsen van de lens begint ook te vervelen.

Als het weer even droog is kijken we in de richting van waar de bui eerst was en zien we dat de wolken geen strakke lijnen meer hebben, maar aardig is ingezakt. Ook verschijnt er alweer wat blauw in de lucht. We pakken alles weer in en vertrekken richting huis. Ondanks dat we beide geen flits op foto hebben kunnen zetten toch een geslaagde dag door de prachtige fotogenieke wolken!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?