Morgen weer kans op felle onweersbuien in delen van NL

Christian Versloot • maandag 6 juli 2015

We hebben afgelopen donderdag te maken gehad met zware onweersbuien. Gisteren was het in delen van het land ook weer raak. Het grootste deel van de zware buien was echter voor Duitsland bestemd. Dat lijkt morgen weer te gaan gebeuren, maar toch zijn er regio’s in Nederland die mogelijk een (zware) bui mee kunnen pikken. Een korte uitleg.

De weerkaart hieronder toont de verwachte luchtdruksituatie van morgen 14:00 uur. We zien op de weerkaart een lagedrukgebied dat zich net ten noorden van Ierland gevestigd heeft. Het koufront dat gisteren voor het zware onweer had moeten zorgen is ook nog te zien: het eindigt in de kern van het lagedruk dat boven Scandinavië ligt.

Maar nu terug naar het laag bij de Britse Eilanden. Dat lagedrukgebied zet morgen een zuidelijke stroming op, waardoor wederom warmere lucht naar onze regio wordt gestuurd. Het is een vrij klassieke situatie voor het ontstaan van onweersbuien. We zien dat morgen dergelijke onweersbuien kunnen ontstaan. Er is alleen nog veel onzekerheid over waar dit zal gebeuren, want de warmste lucht lijkt niet boven ons land uit te komen – maar wederom boven Duitsland. Daar lijkt het morgen sowieso raak te zijn. Met name in de oostelijke helft van het land raden we jullie morgen aan om onze onweerradar goed in de gaten te houden. Er is namelijk een CAPE aanwezig van 1000 tot 2000 J/kg, samen met een windschering van pak ‘m beet 45 knopen. Buien die ontstaan groeien dan op sommige plekken door naar supercells, die zware windstoten, veel regen en bliksem, hagel en ander rotweer kunnen veroorzaken. De grootste kans daarop lijkt zoals gezegd echter voor Duitsland weggelegd. Houd dus wel de onweerradar in de gaten.

PL0712_large

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?