Blik op de week: rustige week, af en toe een bui

Christian Versloot • zondag 29 maart 2020

Het team van Bliksemdetectie komt langzaam maar zeker weer uit haar winterslaap. Naast een paar stormchases door onze teamleden en een serie blogs van Marcel over astronomie gaan we, nu de zomertijd haar intrede weer heeft gedaan, langzaam maar zeker weer over naar het goede deel van het jaar – het onweerseizoen!

Ondanks de coronacrisis, waardoor we nog even goed moeten onderzoeken of en zo ja hoe een en ander qua stormchasen georganiseerd kan worden, hebben wij er weer veel zin in. Jullie ook? We zijn benieuwd – laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Dat betekent tegelijkertijd ook dat we actiever gaan worden in onze blogs. We beginnen met een ‘blik op de week’ – een kijk op de komende week. Helaas voor de onweerliefhebber lijkt het er komende week nog niet van te komen. Wel wordt het een rustige week.

Weerkaarten: wxcharts.com

Uitgangspositie: sterk hoog op de Oceaan

Op het moment dat je nu op de weerkaart kijkt, dan valt er een hogedrukgebied te zien dat ten noordwesten van de Britse eilanden ligt. Dit is met een kerndruk van 1053 hPa vannacht een behoorlijk sterk hogedrukgebied. Sterker nog: dankzij dit hoog hebben we afgelopen week dat mooie weer gezien in Nederland.

Maar het mooie weer houdt niet helemaal aan. Dat heeft te maken met een storing in de buurt van Noorwegen, die langzaam maar zeker naar het zuiden komt afzetten.

Eerste helft van de week: kans op een bui, dinsdag mooi

Komende nacht is het nog helder. Het koelt in delen van het land ook af tot onder het vriespunt, zoals het er nu naar uitziet. Komende ochtend is het eerst nog relatief zonnig, maar al snel neemt de bewolking toe. Het is met zo’n 2 graden fris.

In de middag krijgen we te maken met de storing. Het is mogelijk dat er een bui valt. Het wordt met 8 graden iets warmer dan vandaag. Er staat een matige noordoostelijke wind, kracht 3.

In de nacht van maandag op dinsdag lijkt het opnieuw te kunnen gaan vriezen; de minimumtemperatuur kan hier en daar zo’n 3 graden onder nul uitkomen. Dinsdag zelf wordt een mooie dag: het blijft droog en er is veel zon. Het wordt zo’n 8 graden.

Tweede helft van de week: meer bewolking, soms buiig

Zoals we op de weerkaarten hieronder kunnen zien zakt het hogedrukgebied naarmate de week vordert af, en beweegt het het Europese vasteland op. Dat betekent dat de wind, die voorheen een oostcomponent had, steeds meer naar het westen gaat draaien. Daardoor komt er vochtigere lucht ons land binnen en neemt de kans op wisselvalligheid toe.

Woensdag lijkt nog een goede dag te worden met af en toe zon, maar al wel veel wolkenvelden. Het wordt 8 graden. Donderdag en vrijdag blijft de temperatuur gelijk, maar neemt de wisselvalligheid toe in de vorm van af en toe een bui. Gelukkig lijkt de tweede helft van de week niet in het water te vallen.

Een fijne week toegewenst en nogmaals welkom terug op Bliksemdetectie!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?