Kans op onweer iets afgenomen

Christian Versloot • woensdag 15 juli 2015

Gisteren blogden we dat tegen het einde van de week, en dan met name op donderdag en vrijdag, toenemende onweerkansen op de weerkaarten te zien zijn. We zijn inmiddels een dag verder en we kunnen dus meer zeggen over de onweersituatie.

Uit onze analyse van gisteren bleek dat een lagedrukgebied een zuidelijke stroming opzet die hoge temperaturen naar onze regio zou brengen. Een uitloper van dit lagedrukgebied boven onze omgeving zou dan voor convectie (buienvorming) zorgen, waarna in combinatie met een flinke scheut windschering potentieel zware onweersbuien konden ontstaan.

Dat alles is er nog steeds, maar het is maar zeer de vraag of wij wel met onweersbuien te maken gaan krijgen. Energietechnisch is nog alles dik in orde, maar de trigger – de uitloper van het lagedrukgebied – is iets verschoven. Hij komt nu met name ten noordwesten van ons uit. Omdat in onze regio altijd aan de rechterzijde van zo’n uitloper onweersbuien ontstaan, ontstaan volgens verwachting de zwaarste exemplaren boven de Noordzee. Ook lijken ze ons dan niet aan te willen doen.

Dit patroon zit al een aantal ‘runs’ in de kaarten. We houden de situatie voor je in de gaten en komen terug met een update als de situatie daarom vraagt. Voorlopig zien we niet bijzonder hoge onweerkansen voor ons land, terwijl het energietechnisch toch goed zit. Maar onthoud wel dat het zomaar nog kan veranderen.

Screenshot_209

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?