Vandaag kans op onweersbuien

Christian Versloot • vrijdag 4 september 2015

waarschuwing_land_0_new (1)Onweersituaties ontstaan onder de invloed van lagedrukgebieden. Vandaag lijkt zo’n zone van lagedruk wederom voor buiigheid te gaan zorgen, waarbij de kans op onweer aanwezig is. Hieronder een analyse en wat we vandaag kunnen verwachten.

Op de luchtdrukanalyse van 2:00 uur vannacht die hieronder staat, zien we een lagedrukgebied dat vlak boven Nederland ligt. Rondom de kern van dit lagedruk ligt een occlusiefront gekruld dat momenteel, getuige de radarbeelden, over ons land trekt. Hierdoor ligt een band met buiige regen boven het land.

Overdag krijgt deze regen steeds meer een convectieve component. Morgenmiddag neemt de onstabiliteit in de atmosfeer toe waardoor in de buien elektrificatie plaatsvindt en bliksem ontstaat. Hoe zuidelijker je woont, hoe lager de kans op dergelijke bliksemontladingen. Het KNMI waarschuwt daarom voor onweersbuien:

Vannacht neemt in het noordwesten van het land de kans op onweer weer toe. Overdag is ook elders in het land tijdens buien opnieuw onweer mogelijk.

Houd onze homepage goed in de gaten om te kijken waar onweer zich op dit moment bevindt.

AL0400_large

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?