Morgen kans op georganiseerde onweersbuien

Christian Versloot • vrijdag 11 september 2015

Het is na enige tijd weer zover: we zien morgen een kans op onweersbuien op de kaarten staan. In dit artikel nemen we het ‘neerslag’-deel van de KNMI-guidance onder de loep. Op basis van die guidance en de beschikbare kaarten maken we een eigen analyse.

De guidance schrijft over het onweer van morgen:

Vlak achter het warmtefront neemt de onstabiliteit vrij snel toe en ontstaan enkele buien. Dynamische forcering als gevolg van naderende hoogtetrog is hier debet aan, in het oosten zuidoosten kunnen buien vanaf de grond ontstaan bij temperaturen van ruim 22 graden. Daar zal de effectieve schering dan ook het grootst zijn, rond 40 kn, terwijl die elders niet of nauwelijks boven de 20 kn komt. Capewaardes van 700-1000 J/kg. Organisatiegraad: Multicells mogelijk squall line. Hierbij ook onweerskansen. Harmonie geeft met name over het oosten en zuidoosten ontladingen te zien. INDECS komt met kansen tussen de 20 en 60%. Vreemd genoeg de laagste in het zuidoosten.

We kunnen de tekst hierboven het beste analyseren aan de hand van de actuele weerkaart. Je ziet hieronder een hogedrukgebied boven Scandinavië liggen als een groot log ding, en met een kerndruk van 1035 hPa is dat het ook. Dankzij het hogedrukgebied is het in ons land droog, stabiel nazomerweer.

Een frontensysteem met daarbij een warmtefront (de rode bolletjes) ligt momenteel boven de Britse Eilanden. Dat komt onze kant op. Dit trekt morgen over met zo nu en dan regen. Achter dit warmtefront zien we dat een stroming met lucht van zee wordt opgezet. Het betekent dat een onstabiele luchtmassa over ons land uitgespreid wordt, waarbij onweersbuien kunnen ontstaan. De kans op de meest georganiseerde buien zien we gezien de windschering, zoals die hierboven wordt genoemd, in het zuidoosten van het land. Toch is in andere delen van het land ook onweer mogelijk. Het kan gaan om een squall line, oftewel een buienlijn.

Houd morgen Bliksemdetectie.nl goed in de gaten om het mogelijke onweer te volgen.

AL1112_large

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?