Dinsdag kans op onweersbuien

Christian Versloot • zondag 4 oktober 2015

Het is weer enige tijd geleden dat we te maken hebben gehad met onweersbuien. Na een knallende afsluiting van de maand augustus is het in september behoorlijk rustig geweest op onweersgebied. Ook in oktober hebben we vooralsnog te maken gehad met rustig weer. Dinsdag komt daar mogelijk verandering in.

Op onderstaande weerkaart kun je de luchtdrukverdeling zien voor aanstaande dinsdag om 22:00 uur ’s avonds. Je ziet een uitloper van een lagedrukgebied boven ons land liggen. Zoals je weet ontstaan op dergelijke uitlopers, ook wel troggen genoemd, vaak buien. Afhankelijk van de atmosferische setting kunnen deze hard doorgroeien en elektrificatie veroorzaken, onweer dus. Op de trog van komende dinsdag, die ik hieronder in het rood heb aangegeven, lijkt dat laatste het geval te zijn.

Het lijkt er namelijk op dat het lagedrukgebied dat boven Engeland ligt, vanuit het zuidoosten een tong met zachte, vochtige lucht naar ons land voert. De Theta-waarden zijn dan ook redelijk hoog; we zien Theta-E’s van 42 tot 45 graden. Dit indiceert onstabiliteit en als we naar de CAPE-kaarten kijken, dan zien we dat ook terugkomen.  Een kleine inversie moet worden overbrugd, wat gemakkelijk gedaan wordt door de trog. De CAPE-waarden liggen tussen 500 en 1000 J/kg. Dat betekent dat er een gerede kans op onweer aanwezig is.

We zien dinsdag dat weermodellen consistent (GFS, WRF, Harmonie en het Weerplaza-weermodel) neerslaggebieden berekenen, die later op de dinsdag mogelijk convectief van aard kunnen worden. De grootste onweerkansen gelden nu voor de zuidelijke helft van het land. We moeten rekening houden met een aantal regen- en onweersbuien. Houd onze weblog in de gaten voor een vervolgupdate en bezoek aanstaande dinsdag de website voor live onweerupdates.

uitloper

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?