KNMI kondigt code geel af voor veel regen

Christian Versloot • zondag 22 mei 2016

waarschuwing_land_0_newGisteren was het nog warm, vandaag is het een stuk minder warm. Ook valt er veel regen. Dit heeft alles te maken met de lagedrukgebieden die naar voren kwamen in onze onweeranalyse van twee dagen terug. Hoewel het gisteren niet tot fel onweer kwam, is de zone met lagedruk er toch in geslaagd de ‘warme stroom lucht’ uit het zuiden af te snijden. Het is dan ook beduidend koeler buiten. Maar terug naar de regen. De komende uren valt er veel. Daarom heeft het KNMI besloten om een waarschuwing uit te geven voor de zuidelijke helft van het land.

Vandaag en morgen valt er veel regen. In het midden en zuiden van het land kan in sommige gebieden meer dan 50 mm in 24 uur vallen. Morgen later op de dag wordt het geleidelijk op steeds meer plaatsen droog.

De KNMI-guidance ondersteunt dit verhaal en duikt er in iets verder detail in. De belangrijkste punten uit de guidance zijn:

De modellen zijn in grote lijnen consistent v.w.b. de ontwikkeling van het laag dat boven Frankrijk ontstaat en noordoostwaarts trekt. Alle modellen geven hierbij langdurig en veel neerslag te zien, echter de positie van de maximale neerslag verschil van run tot run en van model tot model. Hirlam heeft nu de meeste neerslag (24 uurssom van meer dan 70 mm) over het zuidwesten, Harmonie heeft die zone meer naar het oosten verschoven. EC geeft beduidend minder neerslag en komt niet aan waarschuwingscriteria. Voorlopig gaan we er vanuit dat er in het zuiden en mogelijk ook midden gebieden gaan voorkomen waar in 24 uur tijd meer dan 50 mm regen gaat vallen. Hiervoor staat een code geel uit. Ander punt is de vele St die Harmonie 36 en 38 van de noordelijke Noordzee zuidwaarts laten bewegen. Ziet er wel erg fors uit allemaal is vanuit de huidige situatie moeilijk te verklaren Lucht is boven de noordelijke Noordzee helemaal niet zo vochtig meer. Voor de oostelijke helft van de Noordzee lijkt me de kans op St wel aanwezig omdat daar de lucht nog lange tijd vochtiger blijft. (…) Veel en tamelijk langdurig regen. Wat betreft hoeveelheden: zie modelbeoordeling. Timing van wegtrekken van de neerslag loopt ook uiteen in de modellen. In Hirlam gebeurt dat het laatst (pas morgenavond) EC is iets sneller. Harmonie is sneller maar geeft waarschijnlijk de grootschalige neerslag niet goed weer ivm het wolkenwaterprobleem.

Bronnen: KNMI waarschuwingen, KNMI guidance

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?