Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
28 mei 2016 12:59

Als we de huidige weerkaarten bekijken, dan zien we dat boven het noorden van Scandinavië hogedruk zich manifesteert. In Frankrijk hebben we echter te maken met een thermisch lagedrukgebied. Er is hier redelijk wat vocht aanwezig, hetgeen zorgt voor een onstabiele setting.

De komende uren trekt dit thermisch lagedrukgebied naar het noordoosten. In de loop van de dag trekken vanuit Duitsland hoge CAPE-waarden ons land binnen. Bovendien ligt er een hoogtetrog in de buurt. We verwachten dan ook sterke forcering, en later op de dag mogelijk felle onweersbuien.

De CAPE-waarden zijn vanmiddag landinwaarts 1000 tot 1800 J/kg. Er lijkt geen inversie aanwezig te zijn die enige wildgroei tegenhoudt. Daardoor kunnen stapelwolken zich vormen en kunnen onweersbuien redelijk snel doorgroeien. Verder is er windschering aanwezig, waardoor we verwachten dat er enige dynamiek plaatsvindt, en buien zich op een lijn organiseren.

Concreet is er voor vandaag de mogelijkheid op

  • felle regen- en onweersbuien;
  • die niet al te zware windstoten veroorzaken;
  • maar wel voor veel regen kunnen zorgen;
  • en hagel van meer dan 2 cm in diameter.
Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.