Morgen in oosten nog onweersbuien

Christian Versloot • woensdag 1 juni 2016

Een felle onweerzone teistert momenteel het zuidoosten van Nederland. In Limburg is veel water naar beneden komen zetten (tot 80 millimeter in Asten!), terwijl het de komende uren nog wel even doorgaat. Ook boven Duitsland is momenteel nieuw onweer ontstaan, waardoor het uiterste oosten van Twente en de Achterhoek de komende uren rekening moet houden met onweersbuien. Dat ziet er op de onweerkaart zo uit.

De huidige situatie volgens onze onweerradar

De huidige situatie volgens onze onweerradar

Hoewel er de komende uren dus nog wat leuks op de planning staat, kunnen we alvast kijken naar de situatie van morgen. Vandaag hadden we te maken met een opvullend lagedrukgebied boven Frankrijk, en een ander lagedrukgebied dat vanuit Duitsland richting Nederland koerste. Dit lagedrukgebied zorgde voor de convergentie die aan de grondslag van deze buien heeft gestaan. Maar hoe zit het morgen?

Het lagedrukgebied boven Duitsland trekt langzaam naar het zuidwesten en wordt morgen boven Luxemburg verwacht. Daar vult dit laag ook op, waardoor het langzaam aan het verdwijnen is. Desondanks ontstaat een nieuwe zone van convergentie die zich boven ons land uitstrekt. Dynamische forcering kan dus opnieuw voor een aantal buien zorgen. Rechts langs het lagedrukgebied omhoog stroomt redelijk vochtige, warme lucht vanuit het zuidoosten van Europa ons land binnen. Deze lucht is met name terug te vinden in de oostelijke regio’s van het land. CAPE-waardes lopen daar morgen opnieuw op tot 1500 J/kg. De windschering is opnieuw zo’n 20 knopen. Dat betekent dat, zodra er buien ontstaan, wederom lijnvorming plaats zal vinden – zoiets als vandaag dus.

Dit is het verwachte radarbeeld voor morgen 12.00 uur:
2016-06-01 22_22_34-Weerkaarten - Bliksemdetectie.nl

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?