Verwachtingen 5-juni – Pfoe! Wat wordt het warm!

Marcel van Norden • zondag 5 juni 2016

Warm, warmer, warmst

Het is nog niet officieel zomer maar we kunnen vandaag toch echt zeggen dat het wel gaat voelen alsof het al zomer is. We trappen vandaag af op de middenstip met een onweersbui die al zeer vroeg uit de veren is. Momenteel onweert het in het uiterste puntje van Zeeland, een klein celletje heeft zich daar verschanst en haalt daar de mensen uit hun wel verdiende slaap. Voor ons, een hele goedemorgen dus 🙂

Ook op de satellietfoto zien we deze kleine kornuit hangen:

bron: Sat24 www.sat24.com

bron: Sat24 www.sat24.com

 

Voor de rest van vandaag verwachten we een hoop warmte die aangevoerd word vanuit het Noord-Oosten, dit verzorgt de aangename temperaturen van lokaal zelfs 30 graden! Aan zee zal het iets minder warm zijn, zo rond de 23 graden. Kortom; zeer aangenaam!

Hoe zit het dan met het onweer?

Tsja.. daar valt heel veel over te zeggen wat eigenlijk (nog) niet heel veel uitmaakt. De verwachtingen zijn uiteraard wel dat er ergens onweer komt, maar het kan ook totaal anders uit gaan pakken. Sowieso heeft het KNMI Code Geel afgekondigd voor Limburg, Brabant en Zeeland. Estofex heeft wederom een Level 1 aan een klein deel van ons land gegeven en dan met naam en toenaam voor het zuidelijke deel van Limburg.

bron: Estofex www.estofex.org

bron: Estofex www.estofex.org

Voor ons de taak om uit te vogelen waar en wanneer er precies onweer komt. We denken sowieso dat Limburg op de planning staat in het grote boek van Onwederklaas. Daarnaast kunnen er hier en daar losse buien ontstaan die lokaal zichzelf manifesteren en zich wellicht volledig leeg regenen. Dat houd in dat er lokaal wederom wateroverlast kan ontstaan aangezien de bui zich volledig leeg zal gooien. Dit komt vooral door de geringe stroming waardoor de bui zich niet zo goed kan verplaatsen.

bron: EUWeather www.euweather.eu

bron: EUWeather www.euweather.eu

 

De verwachte CAPE is in deze regio (limburg & Brabant) zo ommenabij de 2000 J/kg met een Lifted Index van -5C a -6C. Echter valt er nog niks van te zeggen wat precies waar ontstaat en waarom en wanneer. Vandaag word een typisch geval van kijken en zien en horen 🙂

Typisch geval van Nowcasten

Zoals bij vrijwel elke onweersbui en alles wat daarbij hoort, moet je niet echt gaan forecasten, maar gaan nowcasten. Oftewel; we kijken minuut per minuut wat er precies gebeurd in het land. Een gouden tip is natuurlijk onze eigen onweersradar:

BD

Daar ziet men namelijk precies wat er aan de hand is boven de luchtige gedrochten des vaderlands. Aan u ook zeker de tip om dit zeker vandaag goed in de gaten te houden. Niet alleen de onweersradar, maar ook zeker onze live updates op de website en, om het voor u gemakkelijk te maken, op Facebook!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?