Verwachtingen 6-Juni – Wederom warm!

Marcel van Norden • maandag 6 juni 2016

Spel der Drukgebieden

Bron: EUWeather www.euweather.eu

Bron: EUWeather www.euweather.eu

 

Deze dag beginnen we met een korte blik op de luchtdrukgebieden, het is een waar schouwspel, een spel der tronen maar dan voor luchtdrukgebieden. Zoals u kunt zien op bovenstaande afbeelding ziet u dat er twee ‘grote’ gebieden zich gevestigd hebben rondom Scandinavië. Echter als u goed kijkt ziet u tussen de twee ‘grote’ gebieden een mini-mini variant ontstaan zo ongeveer ten hoogte van Aberdeen op de Noordzee. Een verwacht kleinschalig hogedrukgebied.

Weinig stroming

Er is in de atmosfeer weinig stroming aanwezig, echter zijn de ingrediënten voor een onweersbui wel weer in het receptenboek opgenomen en beschikbaar. Dit houdt in principe in dat we wederom onweer verwachten, ook het KNMI heeft het vaste avond/ochtend ritueel van de afgelopen week gehandhaafd en wederom ons voorzien van een Code Geel voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Het zit hem niet zo zeer in stevige fronten die enorm sterke onweersbuien kunnen produceren maar meer in de lokale voorzieningen voor onweer. Pulse storms is de mooie officiële benaming voor de onweders die ontstaan op dagen zoals vandaag. Even snel in het kort: een Pulse Storm is een simpele vorm van een onweersbui, deze ontstaat vrijwel altijd met weinig schering maar met een redelijke onstabiele atmosfeer. Het is vaak een single cell die normaliter niet super krachtig is. Deze bui pulseert een beetje, ze zijn eerst vol van kracht, doven weer uit en vormen een nieuwe, zodoende ook de naam Pulse.

Zo, uw kennis is weer verrijkt, nu naar de verwachtingen!

Verwachting

Bron: EUWeather www.euweather.eu

Bron: EUWeather www.euweather.eu

Wederom ontvangen we een warme dag van Moeder Natuur. De aangename temperaturen van gisteren houden vandaag aan. De aanwezige CAPE is er genoeg, echter is het maar de vraag of het een ontsteking krijgt. Waar we de meeste kans op ontsteking van de CAPE krijgen is rondom of in het oosten van het land. Daar zal het namelijk flink onstabiel worden en zal er veel kans ontstaan voor een goede onweersbui. De onweersbuien die er ontstaan zullen zeer langzaam over het land waaien wat tot gevolg heeft dat er in korte tijd een hele boel neerslag kan vallen. Kortom; wederom een dag om onze website goed in de gaten te houden, al helemaal als u wederom plannen heeft voor een BBQ!

De temperaturen van vandaag zullen ~20 graden op de Wadden tot 28 graden in het oosten zijn en de dag begint zeer rustig met hier en daar wat mist.

Wat?! Geen Estofex?

Nee, op het moment van schrijven is er nog geen forecaster wakker bij Estofex (het is nu 7:14) u krijgt deze dus nog van ons! Overigens verwacht ik dat Estofex een Level 1 uitgeeft, alleen weet ik niet precies welk deel van Nederland dit zou mogen ontvangen en óf er überhaupt een lijntje komt over Nederland van Estofex.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?