Verwachtingen Wo, Do, Vr

Marcel van Norden • woensdag 22 juni 2016

Wij geven voor vandaag, morgen en vrijdag het dringende advies om goed de berichten omtrent het weer in de gaten te houden. Onze website, facebook en instagram geven u een goed beeld van waar het onweer aanwezig is en de laatste stand van zaken omtrent de ontwikkelingen. 

Waar te beginnen?

Vandaag, morgen en overmorgen zijn van die dagen waar wij blij van worden, maar het brengt ons ook weer eens tot de conclusie dat we amper kunnen voorspellen. Het Forecasten valt, zoals altijd, volledig in het water en we moeten het stellen met alléén Nowcasten. Echter kunnen we wel eens de blik op vooruit zetten en eens bekijken wat de weermodellen ons allemaal vertellen en dat is niet niks. We moeten ergens beginnen met vertellen en dus beginnen we maar gewoon met vandaag, want ook vandaag is het zeer interessant.

Bron: sat24 www.sat24.com

Bron: sat24 www.sat24.com

Woensdag – vandaag code geel, onweer en warmte

De dag begint redelijk grijs op sommige plaatsen, maar de zon zal doorbreken en de warme lucht zal langzaam ons land binnen geduwd worden. Rond 09:00 uur zal het in een groot gedeelte van ons land een graad of 20 zijn echter zal het dan al klam en benauwd aanvoelen. De lucht is namelijk erg vochtig en daardoor weten we dat, zodra deze opgewarmd wordt, het voelt alsof er een warme klamme deken over u heen zal vallen op het moment dat u naar buiten gaat. Zo rond 15:00 uur zal het in het zuiden van het land 25 graden zijn en in de rest van het land ongeveer 23 met op de wadden een graad of 16/17. Maar dan, er komt onweer aan.

Bron: GFS

Bron: GFS

Dit kaartje laat goed zien wat de verwachtingen worden omtrent CAPE (potentiele energie voor zo’n onweersbui, hoe geel is weinig, rood is meer, paars is heel veel) en Lifted Index (hoe gemakkelijk het luchtdeeltje kan stijgen en omvormen tot onweer, hoe lager de aanduiding, hoe groter de kans). Hierdoor zien we dat de verwachting eigenlijk alleen maar ligt rondom de provincies Zeeland, Brabant en Limburg (met een flufje Utrecht).

Estofex geeft voor vrijwel heel ons land een Level 1 af, dit heeft uiteraard te maken met het aankondigen van het systeem wat vanaf donderdag ons land zal passeren en mogelijk teisteren. Voor vandaag is Level 1 uitgegeven met de verwachting van veel regen van de lokale onweersbuien die zullen ontstaan. Daarbij verwachten ze ook flinke windstoten, dus let op uw partytent..

bron: Estofex www.estofex.org

bron: Estofex www.estofex.org

Donderdag – goed in de gaten houden

Deze dag is nog ver weg om echt goed te beschrijven waar de kaarten het beste liggen omtrent de onweerskansen. Wat we al wel weten is dát er onweer komt en dat het best stevig uit kan pakken. Vrijwel alle weermodellen geven aan dat er een stevige kans bestaat op zeer zware onweersbuien met alle gevolgen van dien. Niet schrikken, wij voorspellen niet een Onweder des Doods. Wat we wel proberen te doen is de berichtgeving zo zuiver mogelijk te maken. Want wij willen natuurlijk niet dat uw barbecue in het water valt.

Bron: GFS

Bron: GFS

Dit is het kaartje wat weermodel GFS uitgeeft voor donderdag 1500 uur. U ziet dat er een flinke bak aan CAPE en Li aanwezig is, dit zijn goede indicatoren om te onderzoeken of er daadwerkelijk onweer aan komt. Normaliter heb je CAPE, Li (en nog wat dingen) nodig die klaar liggen voor ontsteking. Het enige wat dan nog nodig blijkt is een trigger, oftewel ontsteking van de springstoffen. In de verwachting voor donderdag zal die zeker aanwezig zijn. Dus ook voor dan het zeer dringende advies om zoveel mogelijk de berichtgevingen in de gaten te houden. Het kan namelijk zomaar veranderen. De temperaturen zullen donderdag richting de tropische waarden gaan van 30 graden. Dit zal vooral gelden voor het zuidelijke deel van Nederland, de rest moet het stellen met 25 tot 28 graden en aan de kust beduidend kouder met 17 graden.

Conclusie

We verwachten eigenlijk vanaf vandaag al onweer, maar de meeste kansen liggen toch echt voor donderdag in het verschiet. We verwachten dan ook niet een simpele onweersbui maar toch echt flinke jongens. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag zullen er onweersbuien blijven bestaan. We zien in de verwachtingen omschrijvingen van MCS en Squall waar dan de MCS in de nacht het roer overneemt en zal overnachten boven ons land. Hierdoor zal het, als het echt zo uitkomt, systeem de gehele nacht ons land teisteren. Tot aan vrijdagmiddag zijn de kansen gunstig voor onweer, daarna zal de rust terugkeren en het beduidend koeler worden.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?