Het eerste onweer van 2013?

Christian Versloot • dinsdag 1 januari 2013

Het nieuwe jaar is pas net begonnen en daar zijn we dan met het eerste onweerbericht van het nieuwe seizoen. Gewoon, omdat het kan. Niet dat het heftig gaat onweren, daar niet van. Integendeel zelfs. Vannacht trekt volgens de KNMI-guidance een grondtrog over de Benelux:

Nabij de grondtrog vannacht vooral in de noordelijke helft Cb’s, kleine kans op onweer daarbij, de onstabiliteitsdiepte laat dat net toe. We zien door stuwwerking een persistent ST-singaal in het ZO, dit laat vooral Harmonie zien. Windrichting lijkt niet echt uitgesproken favoriet, houden het op een kans. Morgen wisselend bewolkt en cumuliform beeld, in de avond toenemende hoge bewolking en nabij het warmtefront een dik frontaal pakket met ST op uitgebreide schaal, in de warme sector weer geleidelijk liftende bases.

Een trog is in de meteorologie een uitloper van een lagedrukgebied, die zich niet op iedere hoogte hoeft voor te doen. In ons geval ligt er een lagedrukgebied boven Denemarken. De uitloper van dit lagedrukgebied, de grondtrog zoals genoemd in de KNMI-guidance, ligt aankomende nacht boven ons land en bovendien aan de grond. Hierdoor kan lucht in de buurt van deze trog gaan stijgen met buienvorming als gevolg. Vanwege de geringe onstabiliteit die wel in het noorden maar niet in andere delen van het land aanwezig is, zal deze buienvorming slechts voorkomen in de noordelijke kustgebieden. Daarnaast heeft niet eens elk weermodel de buiigheid in zijn hoofdberekening staan: het WRF-weermodel, dat gebruikmaakt van input van het Amerikaanse weermodel, laat geen buien zien; het Amerikaanse daarentegen weer wel. Ook HiRLAM gaat voor buiigheid in de noordelijke kustgebieden.

Vanwege de zeer geringe onstabiliteit zullen de buien niet bijzonder veel voorstellen. Als er al onweer bij voorkomt dan zullen het slechts een aantal onweersklappen zijn. Helaas voor de liefhebber… nog een paar maanden wachten en dan begint het seizoen weer!

Bronnen: KNMI, WeerOnline Vakman, HiRLAM, GFS, WRF, Bliksemdetectie.nl

Weerkaart: neerslag in de hoofdberekening van het HiRLAM-weermodel

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?