Warmte! Onweer?

Marcel van Norden • woensdag 20 juli 2016

Goedemorgen!

Warm. Dat is in ieder geval geen understatement aangezien de spreekwoordelijke mussen van het dak vallen met deze temperaturen. Even een indicatie over de verwachte warmte en de daarbij behorende perikelen en dan zullen we u meenemen in de grote onzekerheden verder op de dag qua onweders.

 

Verwachte temperaturen

Verwachte temperaturen

 

Zoals u kunt zien op de kaart ziet het er erg roodachtigpaars uit boven ons land. De verwachte temperaturen zullen lokaal zelfs in redelijke mate ver boven de 30-graden grens liggen waardoor de noodzaak tot verkoeling erg groot wordt. Het is dus belangrijk dat u uzelf en uw omgeving in de gaten houdt, de kans op een zonnesteek (dat is zeker geen pretje) als u lang in de zon zit/loopt/staat is uiteraard aanwezig waar u tevens moet opletten op oververhitting van uw lichaam (ook dat is zeker geen aangenaam vertoeven). Veelal heeft u dit zelf niet snel in de gaten en daarom is het van belang dat u genoeg water drinkt en af en toe uw welverdiende verkoeling pakt.

Voor de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse die nauwlettend onze website in de gaten houden en trouwe volgers van ons zijn; allereerst succes! Een speciale waarschuwing voor alle deelnemers: Lopen is fijn en gezond en ik snap dat u snel op Via Gladiola wilt eindigen echter drink goed en neem uw rust waar nodig, een succesverhaal is niet het belangrijkste want in deze temperaturen bent u zomaar zonder waarschuwing een van de mensen die bevangen wordt van de hitte. De organisatie heeft extra waterpunten voor u beschikbaar! Houdt uiteraard de berichtgevingen in de gaten.

De Onweersperikelen

Dat brengt mij bij de onzekerheden qua onweer en alles wat daarbij hoort voor deze dag. Uiteraard zijn er grote verschillen onderling in de modellen die men gebruikt om het weer te voorspellen. Zoals u eerder op onze website heeft kunnen lezen (hier) zijn er wel degelijk kansen op stevig onweer.

 

Bron: KNMI www.knmi.nl

Bron: KNMI www.knmi.nl

 

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven om twee redenen; Het blijft ontzettend warm én er is kans op onweersbuien. Die onweersbuien is nou net hetgeen wat ons blij maakt! Alleen, waar? Wanneer? Hoe? Waarom? Dat is iets wat we nu ietwat beter kunnen inschatten maar eigenlijk weten we het pas zeker op het moment zelf (logisch!). De onzekerheid zit hem in het feit dat vrijwel alle ingrediënten voor stevig onweer aanwezig zijn behalve vocht. En laat dat nou nét het absolute essentiële onderdeel zijn van een onweder.

De verwachting is dat we twee golven van potentiële onweersperikelen krijgen. De eerste zal vanaf een uur of twee voor het zuid/zuidoosten van ons land voor wellicht spektakel zorgen. Áls die buien dan ontstaan dan zit er potentieel flinke hagel en windstoten in. Qua onweer verwachten we het type Pulse en Multicell mits convectie vanaf de grond mogelijk kan worden. Er zijn berekeningen die een kortstondige SuperCell laten zien (dat zien we ook terug in historische waarden van de geobserveerde atmosferische metingen). Echter is de verwachting nu nog dat deze niet blijft bestaan áls er al onweer komt. Uiteraard wordt het voor ons nowcasten voor vanmiddag.

De tweede golf zal wat later in de avond voor nog wat problemen kunnen zorgen, echter is de grote verwachting nu nog dat deze buien net buiten onze landsgrenzen vallen. U zal zien dat er later op de avond op de radar in Frankrijk/België wat zal groeien, de vraag is uiteraard of deze genoeg kracht heeft om ons land te bereiken. Vooralsnog ziet het er niet zo uit (dat ziet u ook terug in de Code Geel van het KNMI). De verschillen in weermodellen geven niet echt een eenduidig antwoord dus zal het ook nowcasten gaan worden.

In Jip en Janneke taal is het eigenlijk zo te omschrijven: er ligt een hoop dynamiet klaar voor het oprapen echter zonder ontsteking heb je er niks aan.

Al met al hebben we een typisch Nederlandse tropische dag te pakken en de geschiedenis leert ons dat deze vrijwel altijd eindigen in knetterend onweer. Dus met alle ervaringen en historische calculaties en observaties kunnen we stellen dat het ook vandaag een herhaling van zetten der geschiedenis wordt. Maar wat ook absoluut in de geschiedenis van het Nederlandse weer terug te vinden valt, is dat het weer ontzettend veranderlijk is in ons kleine landje. Kortom; houdt u onze website, instagram, facebook én onze app in de gaten? Dan verzorgen wij voor u de juiste berichtgevingen op het juiste moment!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?