Warmte zet door in mindere mate

Marcel van Norden • donderdag 21 juli 2016

Goedemorgen!

Na een zeer warme dag gisteren krijgen we vandaag wederom een warme dag voor onze kiezen. Echter zal de temperatuur ietwat aangenamer zijn met 25 tot 30 graden en een matige verkoelende westenwind die zal waaien op ongeveer kracht 3. We zien vandaag enkele stapelwolken ontstaan die verder in het land tot buien kunnen uitgroeien, met hier en daar een klap onweer. Dit zal met name in het zuidoosten het meeste voorkomen. Echter is de kans meer op Duitsland georiënteerd dan daadwerkelijk in onze eigen landsgrenzen, maar moeten we wel rekenen op een lichte kans op een bui. Er is, zoals zo vaak, een strijd gaande tussen verschillende weermodellen. De een berekend wél buien, de ander in veel mindere mate en weer een ander verteld ons dat er helemaal niks ontstaat.

De ingrediënten voor onweer zijn wel aanwezig, met name boven de zuidoostelijke helft van Nederland, maar dat wil niet zeggen dat het hier ook tot ontwikkeling komt. Het meeste zal boven Duitsland ontstaan en daar zal het zich verder manifesteren en huisvesten. Het gevolg van zo’n bui in Duitsland kan wel zijn dat onze oostgrens hier wat van mee snoept, of hier een prachtig plaatje van kan schieten op de gevoelige plaat. Men zal dan ‘op’ zo’n bui kunnen kijken en dat geeft vaak wel wat lusten voor het oog weer.

Als we even weerkundig gaan kijken naar wat er nou precies gaande is boven ons land, dan nemen we even een kaartje van ons op die de luchtdruk in kaart brengt.

 

Luchtdruk

Luchtdruk

 

Op deze kaart ziet men een ‘vore’ liggen ten zuidoosten van Limburg. Dit is kenbaar door de grote ruimte tussen de lijnen (isobaren) vanaf een lagedruk gebied (boven de Noordzee naast Engeland).  Een grote ruimte tussen de lijntjes geeft aan dat er vrij weinig wind beschikbaar is (als ze dichterbij elkaar liggen, dan waait het harder). Dit ‘rustige gebied’ zorgt voor vandaag voor de voortzetting van een fijne temperatuur want nu zien we in de dagelijkse gang weinig échte buien.

De komende dagen zet het warme weer nog even door, we krijgen lekker zomerse temperaturen met wel kans op onweer. Als we eventjes naar vrijdag en vrijdagnacht kijken dan zien we de kansen iets hoger liggen voor onweer. Op naar een lekker weekend!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?