Level 2 Estofex & Code Geel – Warm en nat?

Marcel van Norden • vrijdag 22 juli 2016

rp_13709774_1062092047179499_2935491319104180749_n.jpg

Goedemorgen deze vrijdagmorgen,

We beginnen dit bericht met een waarschuwing; Momenteel trekt een aardige bui over die voor veel water en onweer zorgt. Later op de dag meer kans op een goed ontwikkelde bui die voor potentiële wateroverlast kan zorgen. Tevens een waarschuwing omtrent hagel. Vooral later vanmiddag krijgt het oosten van het land te maken met deze fikse buien. Het KNMI heeft daarom ook Code Geel afgegeven.

 

De 'Goedemorgen-Bui' die vanochtend over ons land trekt

De ‘Goedemorgen-Bui’ die vanochtend over ons land trekt

 

Verwachtingen vandaag

Vandaag krijgen we wederom te maken met redelijk hoge temperaturen. Het weermodel Harmonie berekent zelfs een 30 graden in het oosten van het land. De ‘Goedemorgen-Bui’ die vannacht boven België is ontstaan gaf een aardig bad aan water, dit komt door een zeer lage treksnelheid. Deze zal in de loop van de dag (einde ochtend/begin middag) uiteen vallen en uitdoven. Later vandaag kunnen er in het oosten van het land een aantal fikse buien ontstaan met mogelijk hagel.

 

Bron: www.estofex.org

Bron: www.estofex.org.

Voor het oosten van het land heeft Estofex een Level 2 afgekondigd. Dit is vooral vanwege de verwachte zware regen die uit de ontstane buien kan gaan vallen. De weermodellen verschillen onderling een beetje maar berekenen toch genoeg neerslag voor een Level 2 (Code Geel). Voor het omringende gebied is er een Level 1 uitgegeven door Estofex, dit heeft vooral te maken met geisoleerde multicells en/of potentieel grote hagel (vanuit het Level 2 gebied). In principe kunnen we stellen dat er vandaag toch enkele pittige exemplaren over ons land kunnen trekken en/of ontstaan. Er zijn zelfs kansen op kleine downbursts in de ontstane buien. Zodoende ook de schaalverdeling in de verschillende waarschuwingsniveau’s (Level 1 & 2).

In de komende uren zullen de Cape-waardes en schering voorzien in onweerstype multicell/cluster en deze zullen een lange tijd blijven bestaan. De restanten zullen tot ver in de ochtend op zaterdag nog zichtbaar blijven en trekken richting het westen weg. Echter zullen ze dan zo verzwakt zijn dat er geen zware overlast meer uit voort vloeit. Of er in de lange levensduur van de buien sprake is van langdurige randverschijnselen is dan nog maar de vraag. Ze kunnen ook kortstondig enorm heftig zijn en daarna uitdoven tot een miniatuurversie en/of een simpele regenbui.

Al met al een dag om de weersupdates goed in de gaten te houden. Onze website, liveblog, app, instagram en facebook staan volledig beschikbaar voor u! Het zal wederom, we vallen een beetje in herhaling, totaal en absoluut nowcasten worden. Dus dat gaan we dan ook maar doen!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?