Morgen en woensdag onweer bij buien

Christian Versloot • maandag 18 mei 2015

Een hogedrukgebied boven de Azoren zorgt ervoor dat lagere druk zich in de buurt van Nederland kan manifesteren. Een lagedrukgebied bevindt zich op dit moment ten noordwesten van de Britse Eilanden. Een aantal troggen trekken de komende tijd over ons land. Het gevolg is buiigheid, met vooral morgen onweerkansen.

Bij het lagedrukgebied horen een aantal fronten. Het bij het lagedrukgebied behorende koufront trekt vannacht over ons land. Morgen om 14:00 ligt dat koufront boven Polen. Door het koufront stroomt koelere lucht ons land binnen. De lapse rates nemen toe door afkoelende bovenluchten. Het gevolg is een zich potentieel onstabiel gedragende atmosfeer met een CAPE van pakweg 200-400 J/kg. Niet heel veel, maar dus toch lichte onstabiliteit. De stijgende luchtbewegingen op de trog zorgen voor de initiatie van convectie en tegen het begin van de middag ligt een buienlijn boven het land. Bij de buien kan onweer voorkomen. Het EL ligt rond 5km, dus toppen bevinden zich ook rond die hoogte. Enige dynamiek is aanwezig, al betreft het dan vooral snelheidsschering. Deze dynamiek houdt de buien langer in stand.

24464074

Morgenmiddag om 12:00 UTC (14:00 NL tijd) ligt een trog boven ons land. Een buienlijn vormt zich.

Trog op woensdag

Ook woensdag ligt een trog in de buurt van ons land. We bevinden zich nog steeds in regio’s met koele bovenluchten en daardoor hogere lapse rates. Potentiële onstabiliteit bouwt zich op met een CAPE van ongeveer 400 J/kg, dus ook dan is er weer onweer mogelijk bij buien. De dynamiek is iets minder aanwezig.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?