Lange termijn: t/m vrijdag warm, donderdag onweerkansen

Christian Versloot • dinsdag 20 juni 2017

51978148In de lange termijnverwachting op Bliksemdetectie.nl beschrijven we regelmatig aan het begin van de week de weersverwachting voor die week. Hoewel we specifiek naar onweer kijken, richten we ons vanzelfsprekend ook op andere soorten week… het onweert namelijk niet de hele week door. We zijn deze keer wat laat, want normaal schrijven we hem op zondag of maandag, maar dat was nu even niet anders. Daarom nu alsnog de langetermijnverwachting tot en met het einde van het weekend.

Op de eerste weerkaart zien we de luchtdrukconfiguratie van vannacht 02.00 uur Nederlandse tijd. We zien boven het Europese vasteland een hogedrukgebied liggen dat met een zuidelijke stroming warme lucht op transport zet naar Nederland. We zien ook een zwakke luchtdrukgradiënt (= de hoeveelheid lijntjes) tussen de hogedrukkern in de buurt van Polen en de lagedrukkern in de buurt van Frankrijk en de Britse Eilanden. Dat betekent dat er niet veel wind staat. Vandaag, op dinsdag, kan het dus voor het gevoel erg warm worden. De temperaturen eindigen zo rond de 27 graden, uitgezonderd het noorden van het land. Daar lijkt de temperatuur ver achter te blijven. Dat heeft alles te maken met het ‘einde’ van het frontale systeem dat op bovenstaande kaart net ten noorden van Nederland ligt. Het front, dat hoort bij een lagedrukgebied ten oosten van Zweden (zie de kaart, bij de 1004 in de buurt), zorgt voor redelijk wat bewolking. Als gevolg daarvan breekt de zon niet goed door en blijft de temperatuur achter. Het temperatuursverschil met de rest van het land is soms 9,5 graad!

51984681Naar verwachting ligt het hogedrukgebied morgen, op woensdag, ten noorden van ons land. De wind draait daardoor naar een noordnoordoosthoek (blijft zwak), waardoor de temperatuur iets lager uitpakt dan de afgelopen dagen. Het wordt naar verwachting zo’n 24 graden. Wel blijft het droog.

Donderdag wordt een leuke dag, al is er nog veel onzeker. Op de Atlantische Oceaan zien we op de weerkaart voor woensdag al een complex frontensysteem naderen dat donderdag het weer in onze regio gaat bepalen. Naar verwachting gaat op nadering van dit frontensysteem de wind strak zuid en zien we dat zeer warme lucht naar onze regio wordt geblazen. Het wordt donderdag zo’n 29 graden en ik zie ook niet in waarom het niet nog warmer kan worden. Sommige modellen berekenen zelfs temperaturen van 35 graden in Limburg, maar dat vind ik iets te gortig, met name omdat de ervaring leert dat dergelijke modellen vaak te hoge waarden laten zien.

Op nadering van het frontale systeem is er convergentie te zien op de weerkaarten. CAPEs lijken uit te komen tussen de 500 en 1500 J/kg en dat signaleert onweerkansen. De guidance gaat momenteel nog uit van een marginale kans op onweer:

Er is een kleine kans dat de passage van de vore gepaard gaat met een enkele regen- of onweersbui. De CAPE-waarden laten donderdag en vrijdag waarden zien van 500-1500 J/kg, in het neerslagsignaal zien we een niet al te sterk buiensignaal, het blijft echter wel een situatie om in de gaten te houden.

Morgen volgt hierover een uitgebreidere analyse.

Op vrijdag hebben we te maken met koelere lucht achter het koufront, het wordt dan zo’n 26 graden. Al wordt het echte koelere weer pas vanaf zaterdag bereikt. De temperatuur ligt naar verwachting komend weekend (dus ook zondag) rond 21 à 22 graden. Er is dan een kleine kans op een bui. Best prima zomerweer dus. En voor hen die geen trek hebben in deze hitte: nog even volhouden!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?