Hoe gaat de onweersituatie de komende uren evolueren?

Christian Versloot • woensdag 19 juli 2017

We hebben momenteel te maken met een vrij complexe onweersituatie. Op een aantal uitlopers van lagedrukgebieden, ook wel vores genoemd, ontstaan dankzij een tropische hitte zware regen- en onweersbuien. Een eerste onweersfront is begin deze middag ontstaan in de buurt van Limburg en ligt nu boven Duitsland. Het is daar een stuk zwaarder geworden. Je kunt dit front live volgen op onze onweerradar door op de afbeelding te klikken.

  • Omslagfoto: Maurice Hamming

De onweersituatie is echter nog niet voorbij. Als we de huidige onweersposities inschatten ten opzichte van de luchtdrukkaart dan zien we dat precies op de vores onweersbuien actief zijn. We hebben de vores voor je ingetekend op de kaart hieronder. Zoals je kunt zien is de eerste onweerslijn inmiddels Duitsland in getrokken. Er kan daar sprake zijn van zware onweersbuien met kans op veel regen in korte tijd, grote hagel en windstoten tot 80 kilometer per uur. Er is ook sprake van een hoge bliksemintensiteit.

Zoals je ziet is een tweede lijn onderweg naar ons land. Vóór deze lijn is het op veel plaatsen nog 27 tot 30 graden. Dat is mogelijk voldoende warmte om tot nieuwe zware onweersbuien te komen. Ook is er dankzij de buien eerder op de dag redelijk wat vocht aanwezig in de atmosfeer boven België. Dat zijn ingrediënten waardoor wij verwachten dat er de eerstkomende uren opnieuw zware onweersbuien kunnen ontstaan. Desondanks blijft het afwachten! Houd daarom onze onweerradar goed in de gaten of download de app.

Update 0.08 uur: het lijkt er al zo’n anderhalf uur op dat het ‘m niet meer gaat worden. Helaas! Er zijn een aantal factoren die een rol hebben gespeeld bij het uitblijven van het heftige onweer, waaronder het verspelen van het kruit door het zware onweer boven Duitsland vanmiddag. Morgen gaan we proberen om de complexe situatie samen te vatten in een artikel zodat je begrijpt wat er precies mis is gegaan.

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?