Hittekanon in zuid-Europa houdt aan

Christian Versloot • dinsdag 1 augustus 2017

Dankzij een setting van lagedruk boven het westelijke deel van de Middellandse Zee hebben we in het zuiden van Europa te maken met een krachtige hitte-episode. Hieronder lichten we voor een aantal vakantielanden toe wat het weer de komende dagen gaat doen. We raden je dan ook aan om veel te drinken (echter niet teveel in korte tijd, maximaal 800 ml per uur) en je zoutgehalte op peil te houden door ook met regelmaat wat te eten.

En natuurlijk wensen we iedereen die zich momenteel in het desbetreffende gebied bevindt veel sterkte!

  • Omslagfoto: Maurice Hamming & Sipke Broekstra

Spanje en Portugal

In Spanje wordt het woensdag in sommige regio’s zeer warm. Met name in de driehoek tussen Sevilla, Madrid en Granada kan het zeer warm worden. Temperaturen van 40 graden zijn in deze gebieden mogelijk, net als in het gebied rondom Zaragoza.

In andere Spaanse regio’s wordt het ook erg warm, maar niet zo warm als in bovengenoemde gebieden. Wel is in grote delen van Spanje de kans groot dat het tropisch wordt.

Ook in de oosthelft van Portugal kan het erg warm worden. Temperaturen tot 35 graden zijn daar goed mogelijk.

In de noordwestelijke regio’s van Spanje en het westen van Portugal waait de wind vanaf de Atlantische Oceaan. Daar wordt het koeler, en met temperaturen van circa 25 graden kunnen we zeggen dat het daar een heerlijke zomerdag kan worden. Hetzelfde geldt voor de Pyreneeën, al is de oorzaak daar te vinden in de vanzelfsprekend koelere berglucht.

In de komende dagen houdt de extreme hitte aan en het is dus geen pretje om in de binnenlanden van Spanje te zijn. Wel blijft het in de regio’s die morgen koeler zijn, koeler.

Frankrijk en Italië

Ook in Frankrijk en Italië wordt het morgen zeer warm. Voor Frankrijk geldt dat het met name in het zuiden van het land heel warm wordt. In de driehoek tussen Lyon, Toulouse en Monaco (laten we daar voor het gemak maar even Marseille bij nemen) kan de temperatuur rond 37 graden uitkomen. Dat is dus zeer heet! Tussen Bordeaux en Toulouse wordt het naar verwachting 33 graden. Noordelijker wordt het iets koeler. Tussen Dijon, Nantes en Parijs wordt het gemiddeld 27 graden.

Voor Frankrijk geldt ook dat de hitte de komende dagen aanhoudt, al zal dat met name voor het zuiden van het land zijn. Door een wind die in grote delen van het land vanuit het noorden waait, liggen de maxima in grote delen van het land in de dagen daarna rond 27-28 graden. In het zuidoosten van het land, dus de regio’s Lyon, Monaco en Marseille, wordt dat een ander verhaal. Daar kan de temperatuur de komende dagen wederom richting de 40 graden gaan!

Ook wordt het morgen warm op Corsica, maar minder warm dan elders in Frankrijk. De temperatuur kan daar tussen 31 en 33 graden uitkomen.

Italië is morgen een echt hittekanon. In grote delen van het land wordt het zeer warm; alleen in de Alpen lijkt er enige verkoeling te zijn. In het noorden van het land, in de driehoek Turijn – Milaan – Livorno kan, uitgezonderd de kustgebieden, de temperatuur toenemen tot 38 graden. In de gebieden tussen Milaan, Venetië en San Marino worden uitschieters berekend tot 42 graden.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor  de rest van het land. Uitschieters tot 40 graden zijn (zie ook onderstaande kaart) geen uitzondering. Ook blijft het in de nacht met 26 graden erg warm. Voor wat betreft Italië geldt ook dat het warme weer met maximumtemperaturen tot 41 graden de komende dagen aanhoudt.

Balkan en Hongarije

Ook voor de gebieden op de Balkan en Hongarije, evenals delen van Roemenië geldt dat het zeer warm wordt. In de regio’s rondom Zagreb (Kroatië) zijn temperaturen rond 38 graden zeer goed mogelijk. Ook in het zuiden van Kroatië zijn dergelijke uitschieters goed mogelijk. In andere delen van het land wordt het ‘slechts’ 32 graden.

Voor de andere gebieden op de Balkan geldt hetzelfde, evenals voor Hongarije. Temperaturen tussen 34 en 37 graden zijn zeer goed mogelijk. Misschien kunnen ook daar zelfs uitschieters tot 40 graden voorkomen.

Oftewel, het is ook in deze gebieden flink warm. Let erop dat het vervelende is dat de warmte ook in de nacht aanhoudt; dit zal geen pretje zijn voor de mensen die moeten slapen zonder airco.

De temperatuur loopt in de Balkangebieden en Hongarije de komende dagen steeds verder op. Op vrijdag, zaterdag en zondag lijken temperaturen van 40-42 graden (als de verwachting uitkomt) eerder regel dan uitzondering.

Tips bij warmte

Het is verstandig om goed op jezelf te letten bij dit warme weer, mocht je er op vakantie zijn of om een andere reden in de buurt zijn. Op deze website vind je een aantal goede tips om met de warmte om te gaan.

We wensen jullie veel sterkte als jullie daar nu zijn & de warmte beu zijn… of een paar mooie dagen toe als je het heerlijk vindt! 🙂

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?