Sneeuwupdate #7: dooiaanval op zondag, 10 centimeter sneeuw mogelijk

Christian Versloot • zaterdag 9 december 2017

In de vorige Sneeuwupdates hebben we de weerkaarten in de gaten gehouden voor de sneeuwsituatie dit weekend. Inmiddels zitten we daar midden in: gisteren is er op flink wat plaatsen sneeuw gevallen, hier en daar zelfs enkele centimeters. Vooral in de buurt van Arnhem en Apeldoorn zijn er problemen ontstaan op de wegen.

Vandaag houdt de buiigheid aan. Er kan wederom hier en daar sneeuw vallen. Maar de aandacht moeten we toch echt op morgen vestigen. Dan verdrijft een dooiaanval namelijk de koude lucht die boven Nederland is uitgestroomd. De vraag is of dat met sneeuw gepaard gaat. We zitten nu heel dicht tegen de nowcastingfase aan: morgen hebben de weerkaarten heel weinig waarde meer ten opzichte van de actuele situatie en kunnen we dus niet veel meer dan continu de kaarten in de gaten houden.

Meer info over nowcasten vind je hier → Wat is nowcasten en waarom is het belangrijk?

Een oceaan van koude lucht stroomt uit over NEderland.

Een oceaan van koude lucht stroomt uit over Nederland. Bron: Windy

De huidige stand van zaken

Op de weerkaart zien we de huidige stroming met daaronder de temperatuur op het 700 hPa-drukvlak. Die laat duidelijk zien dat vanuit het noordwesten een poel met ijskoude lucht wordt aangevoerd vanuit het hoge noorden.

We mogen hiervoor een lagedrukgebied aan de westkust van Noorwegen bedanken. Deze heeft aan de westflank van het laag deze stroming opgezet. Gisteren zorgde deze koude lucht er al voor dat de buien in de vorm van sneeuw vielen; vandaag kan hetzelfde gebeuren.

Op zondag een dooiaanval

Zondag krijgen we te maken met een dooiaanval. Een lagedrukgebied dat nu nog boven de Atlantische Oceaan hangt trekt over de Britse Eilanden en zorgt ervoor dat vanaf zondagochtend zachte lucht over ons land uitstroomt. Daarbij trekt meteen vanaf het zuiden/zuidwesten een gebied met neerslag over ons land.

Afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied & de daarbij horende temperatuur gaat deze neerslag vallen in de vorm van sneeuw. Als we kijken waar het naar verwachting het langst koud is, dan verwachten we in het noorden de meeste hoeveelheid. Daar kan hier en daar 10 centimeter sneeuw vallen. In andere delen van het land valt er gemiddeld tussen de 4 en 8 centimeter; in de zuidwestelijke delen van het land valt er naar verwachting 3 centimeter sneeuw.

Al gaan sommige modellen ook voor veel sneeuw in grote delen van het land. Afwachten dus!

Wat wil jij? Laat onder deze kaart je reactie achter in de discussiebox. We horen graag jouw visie & wensen en we gaan kijken of we er iets van terecht kunnen brengen 😉

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?