Winterupdate #2: slecht nieuws voor de winterliefhebber

Christian Versloot • vrijdag 15 december 2017

We houden sinds de Sneeuwupdates van afgelopen weekend – die we dankzij de vele reacties & de grote bezoekersaantallen nog net iets extra leuk vonden om te schrijven – ook de winter in het algemeen in de gaten. De lange termijn dus, en de ultralange termijn. Laten we jullie meenemen in de huidige stand van zaken omtrent mogelijk winterweer.

En dat is eigenlijk behoorlijk slecht nieuws. Dit is de laatste pluim van de ECMWF-run van 12z vandaag:

We zien tot aan het einde van de verwachtingstemperaturen temperaturen die ruim boven nul liggen. Slechts een aantal van de leden van het Europese model gaan voor een koude-episode, geen enkele gaat voor een langdurige koude-episode. We kunnen dan ook wel stellen dat we te maken gaan krijgen met zacht weer.

Tien graden zelfs. Ruim boven normaal.

De kans op een Witte Kerst is met deze pluim 0%! Jammer maar helaas. Laten we hopen op wat verandering in de komende paar dagen.

En zacht weer hoort meestal bij een westcirculatie, een stroom van westenwinden van de Atlantische Oceaan. De typische configuratie is dan een hogedrukgebied bij de Azoren & een aantal depressies op de Oceaan, waarvan er vele worden aangevoerd door een strakke straalstroom. Kijken hoe dat eruit ziet op de kaarten. Et voila, de 24ste om 13.00 uur ’s middags zien we een westcirculatie in optima forma:

GFS 12z is ietwat optimistischer. Het hoog ligt net iets anders waardoor relatief warme Oceaanlucht het noorden ingezogen wordt. De poolvortex – zoals die heet – is daar wat zwakker, en dat is vaak een positief geluid voor hogedrukimpulsen op de juiste plek (dat betekent: Scandinavië en Rusland):

Maar toch lijkt ook hier de Oceaan te gaan winnen:

Dus, beste weerliefhebber: met de huidige stand van zaken kunnen we enige vorm van winterse verschijnselen de komende tijd vergeten. Maar goed – het kan zomaar gebeuren dat de modellen in de komende dagen toch een volhardend hogedruksignaal gaan produceren. Laten we er in ieder geval op hopen…

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?