Winterupdate #4: komende tijd geen winterweer

Christian Versloot • donderdag 21 december 2017

In de laatste Winterupdates konden we weinig goeds melden aan de winterliefhebber. Wel spraken we de hoop uit dat we in de komende tijd misschien met een betere uitgangspositie te maken zouden kunnen krijgen.

Is dat zo? Kunnen we nu we een aantal dagen verder zijn spreken van winterweer in de kaarten?

Nee. Dat is het antwoord. Kijk maar naar de pluim, die op zijn best soms een beetje fris is:

Bijna geen enkel lid gaat voor winterweer tot zeker in het nieuwe jaar.

En ook het GFS ensemble blijft ruim boven nul:

Zuidelijke straalstroom, dus hoop blijft

Tegelijkertijd is het ook geen volkomen kansloze uitgangspositie die in de kaarten staat. We zien dat de straalstroom, de ‘snelweg’ van lucht die de grens aangeeft tussen koude lucht van de pool en relatief warme lucht vanuit de tropen, heel zuidelijk komt te liggen.

Kijk maar naar deze kaart van GFS:

We zien dat de luchtsnelweg, die bij de kust van Canada op de kaart verschijnt, haar punt heel zuidelijk heeft liggen – ongeveer ter hoogte van de Pyreneën komt-ie uit.

Dat betekent niet dat we met winterweer te maken krijgen, maar het is desondanks wel een goed teken – de hoop is immers niet verloren 🙂

Bij een zuidelijk gelegen straalstroom is de kans namelijk redelijk hoog dat hij begint met meanderen, zoals je op het diagram rechts kunt zien. Bij een situatie waar de zogeheten polaire vortex heel sterk is zien we veel lagedrukgebieden in het noorden en sterke hogedruk rond de Azoren. Dat levert strakke westenwinden op in ons land die depressie na depressie aanvoeren.

Dat hoog ligt er nog steeds:

Maar ligt net verkeerd en zorgt ervoor dat het net geen goede uitgangspositie is om warme lucht uit de subtropen op te stuwen naar het noorden. We zien dan ook geen hogedrukvorming op de langere termijn en de prognoses zien er dan ook slecht uit voor Kerst.

De kans op een witte Kerst is dan ook praktisch 0%.

En ook voor oudjaar ziet het er bijzonder zacht uit: het zou dan zomaar wel eens 13 graden kunnen worden overdag, met ook temperaturen ruim boven nul in de nacht.

Maar dat is nog te ver vooruit.

De komende tijd in ieder geval geen winterweer… 😉

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?