Verenigde Staten gebukt onder ijzige kou

Christian Versloot • donderdag 28 december 2017

Terwijl we hier in Nederland wachten op een beetje serieus winterweer is er in Noord-Amerika sprake van een compleet ander beeld. Een heuse wintergolf treft zowel Canada als delen van de Verenigde Staten.

Een karakteristieke luchtdrukverdeling van een hogedrukgebied boven het Noordpoolgebied en een aantal lagedrukgebieden die daaromheen cirkelen zorgt ervoor dat ijskoude lucht zuidelijk uitzakt.

De weerkaart hiernaast toont observaties van 18.00 uur vandaag, Nederlandse tijd. De temperaturen boven Canada vallen volop in het paarse gebied; het gaat dan om temperaturen tussen -25 en -35 graden Celcius.

Voor Canada is serieus winterweer echter wel normaal. In de Verenigde Staten gebeurt het echter niet vaak dat er zo’n serieuze koudegolf uitbreekt. Ook tot in de zuidelijke staten van de VS is het winter: de temperaturen liggen in Texas en Oklahoma bijvoorbeeld in de buurt van het vriespunt; in de staten net noord daarvan liggen de temps al gauw rond de -10 à -15.

Dat is dus niet mis!

Dat het een heuse koudegolf is blijkt ook wel uit de 850 hPa temperature anomaly-weerkaart die weerman Jan Visser op Twitter heeft gepost. Deze kaart geeft de afwijking van de normale temperatuur aan op het 850 hPa-drukvlak, dat op zo’n anderhalve kilometer hoogte ligt.

De enorme paarse vlek toont dat de atmosfeer op anderhalve kilometer op sommige plekken meer dan 20 graden koeler is dan ‘normaal’. Een heuse wintergolf!

 

De beelden uit de VS liegen er dan ook niet om:

#ItsSoCold…volg het winterweer op Twitter!

In Amerika is momenteel de hashtag #ItsSoCold populair. Amerikanen tweeten massaal over wat ze bezighoudt nu het openbare leven door het winterweer deels platligt.

Wat vind jij? Wordt het in Nederland en België ook tijd voor zo’n wintergolf? We zijn benieuwd naar je reactie! Laat ‘m hieronder achter in de discussiebox 😄👇

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?