Christian Versloot
Christian Versloot
3 januari 2018 17:16

Nederland heeft vandaag te maken gehad met de eerste storm van het nieuwe jaar. Slechts drie dagen na de jaarwisseling was het raak boven Nederland: een stormdepressie die via Ierland ons land bereikte zorgde hier voor zware windstoten.

We hadden te maken met een behoorlijk complexe weersituatie. In de analyses van gisteren gaven we aan dat vanaf middernacht de wind vanuit het (zuid)westen zou beginnen toe te nemen. Dat gebeurde ook en al gauw stond er windkracht 6 à 7 langs de westkust.

Vanaf het vroege begin van de ochtend begon de wind pas echt goed toe te nemen. Er stond al gauw langs de hele westkust windkracht 9, die een aantal uren aanhield. Het KNMI kondigde dan ook code oranje af voor het noordwestelijk kustgebied, later gevolgd door het noordelijk kustgebied.

Zware storm in noordwesten, langs hele kust zware windstoten

Op Vlieland kwam het vandaag voor een uur lang tot windkracht 10. Daarom gaat de storm daar de boeken in als zware storm. De Oosterschelde- en Maeslantkering gingen dicht vanwege een hoog waterpeil. Wegen in de buurt van de keringen en die boven de Zeelandbrug raakten daardoor onbegaanbaar. Ook het vliegverkeer op Schiphol had last van de storm.

Langs de hele kust hadden we te maken met zware windstoten. In Vlissingen werd een windstoot van 141 kilometer per uur geregistreerd; dat was de zwaarste van de dag. Unieker is misschien wel de windstoot van bijna 120 kilometer per uur in de buurt van Utrecht, toch enigszins landinwaarts gemeten.

Code oranje beëindigd

Inmiddels is code oranje beëindigd. Wel geldt nog voor het noordelijk en noordwestelijk kustgebied code geel, want de windstoten zijn nog niet helemaal het land uit:

Hoewel het een stormachtige dag was werd hij afgesloten met een mooie zonsondergang. Vaste weerfotograaf Jannes Wiersema uit het Groningse Roodeschool stuurde ons de volgende prachtige foto’s op:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter