Grote verschillen: ijzige kou Amerika & extreme hitte Australië

Christian Versloot • zaterdag 6 januari 2018

In Nederland hebben we te maken met een weeromslag van depressies & neerslag naar rustig weer. Het wordt tegelijkertijd beduidend koeler. Weersextremen hoeven we echter niet te verwachten. Daar kunnen zowel de Verenigde Staten en Canada als Australië niet over meepraten: daar hebben ze momenteel te maken met twee totaal tegenovergestelde weertypes!

Omslagfoto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Blizzard in de Verenigde Staten en Canada

Een krachtig lagedrukgebied (weerkaart: wxcharts.eu) heeft boven het noordoosten van de Verenigde Staten voor hevig winterweer gezorgd. Het was er al een tijd ijskoud, maar in grote delen van het land en in Canada viel er behoorlijk veel sneeuw.

Met name de regio rondom Boston is zwaar getroffen door het noodweer. De stad, die aan zee ligt, overstroomde deels waarna het water door de ijzige kou direct bevroor. Het is er nu één grote ijsbaan en het openbare leven ligt grotendeels plat.

 

Extreem heet in Australië

In Australië is het momenteel echter extreem heet. Het is daar zomer dus enige hitte is wel gebruikelijk, maar de overheidsdiensten hebben de handen vol om de gevolgen te bestrijden van temperaturen die hier en daar oplopen tot meer dan 40 graden Celcius:

Als gevolg van deze verzengende hitte zijn in onder andere de staat Victoria flinke bosbranden uitgebroken. Vooral in de grote stad Melbourne ging het even verkeerd toen een brand een flink aantal huizen beschadigde.

Inwoners van de getroffen delen, die hun huis moesten ontvluchten, kunnen inmiddels weer terugkeren naar hun huizen. Een kortstondige inval van koelere lucht zorgde ervoor dat brandweerlieden het vuur onder controle konden krijgen. Let wel: de temperatuur ging van 40 graden naar 28 graden, nog steeds geen pretje dus!

 

Volgens de weersverwachting houdt het extreem hete weer de komende dagen aan in Australië, met hier en daar een koelere periode tussendoor:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?