Schaatsers en bijzonnen: de overgang naar slechter weer

Christian Versloot • dinsdag 9 januari 2018

We hebben een aantal mooie winterse dagen achter de rug. Doordat we onder de rook van een hogedrukgebied ten noorden van ons land terechtkwamen draaide de wind naar het oosten. Koude lucht kwam onze kant op. De temperatuur dook onder het vriespunt en in de nacht vroor het hier en daar een paar graden.

Geen strenge vorst dus, maar voor het gevoel was het wel ijskoud. Dat had alles te maken met de wind: doordat er zo nu en dan een vrij krachtige tot krachtige oostenwind stond lag de gevoelstemperatuur, de windchill, erg laag:

Het was dus even flink inpakken als je ’s ochtends of misschien ook wel overdag de fiets op moest.

Maar er waren niet alleen maar nadelen. Oostenwinden brengen meestal droge lucht naar ons land, en ook deze keer was dat het geval. Het gevolg was dat we met enorm heldere lucht te maken hadden. En dat leverde prachtige plaatjes op van zonsopkomsten:

Maar de winterinval was van korte duur. Vandaag werd het al gauw duidelijk dat er slechter weer aan zit te komen. Vanuit het zuidwesten nam de bewolking toe, en in lijn met de boerenwijsheid kring om de zon, regen in de ton waren er in Roodeschool fraaie optische verschijnselen te zien (de foto is van Jannes Wiersema):

Geschaatst werd er ook nog, zo bleek uit Jannes’ foto’s:

De winterpret is na vandaag echter wel voorbij. Vannacht kan er hier en daar al regen vallen, maar morgen regent het zeker weten van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur ligt tussen 1 en 4-5 graden. Morgen overdag is de kou echt verdwenen: het kan dan weer 8 graden worden door een teug zachte lucht vanuit het zuiden.

De weermodellen tonen deze dagen nog consequent winterse evoluties op de langere termijn, maar ze komen er telkens niet uit. Koning Winter lijkt zich dus de komende tijd terug te trekken om af en toe met mogelijk krap nachtvorst kort om de hoek te komen kijken. Maar écht winterweer, dat zit er vooralsnog niet in:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?