Frans Alpendorp weer bereikbaar na lawine

Christian Versloot • woensdag 10 januari 2018

De extreme sneeuwval van de afgelopen dagen in de Alpen heeft twee dagen geleden voor een lawine gezorgd nabij het Franse Alpendorp Bonneval-sur-Arc. Het dorp, dat ook meteen een gemeente is maar slechts 242 inwoners heeft en in de buurt ligt van Val d’Isère, is vanuit het zuiden onbereikbaar geraakt, zo meldt Data-Avalanche.

Pogingen om het dorp inmiddels weer bereikbaar te maken zijn geslaagd. Werkers hebben met machines een baan door de sneeuw geploegd. De toegangsweg ziet er met metershoge muren van sneeuw surrëel uit:

Het lawinegevaar in de Alpen is groot na overvloedige sneeuwval. In Zwitserland geldt het hoogste lawinegevaar dat slechts amper wordt afgegeven. Ook in Frankrijk en Italië gelden hoge waarschuwingen voor lawines. Er is soms zoveel sneeuw gevallen dat het normale landschap onherkenbaar is geworden:

Ook ingesloten dorp Zwitserland weer bereikbaar

Lawinegevaar zorgde ervoor dat de autoriteiten in de buurt van het Zwitserse dorp Zermatt gisteren de toegangswegen moesten afsluiten. Het stadje van 6000 inwoners, waar op dat moment 13000 toeristen aanwezig waren, raakte afgesloten van de rest van de buitenwereld.

Toeristen die écht weg moesten konden het dorp per helikopter verlaten.

Doordat het lawinegevaar in de nacht naar woensdag afnam konden ploegen werkers ervoor zorgen dat de wegen en treinrails rondom het dorp sneeuwvrij zijn gemaakt. Inmiddels hebben de autoriteiten aangekondigd dat toeristen die weg willen het dorp later vandaag ook weer per auto en trein kunnen verlaten.

Smelt en waterstand in de Rijn

De sneeuw biedt naast overlast op dit moment ook een probleem voor later, als de sneeuw weer begint te smelten, zo meldt meteoroloog en tv-weerman Reinier van den Berg op Twitter:

In Nederland hebben we op dit moment te maken met een hoge waterstand. De Rijn bij Lobith bereikte volgens Rijkswaterstaat eerder vandaag de piek van het huidige hoogwater in het land, van 14,64 meter boven NAP. Twitteraars vragen zich echter af wat er in de komende weken gebeurt, als het smeltwater van de Alpensneeuw ook in de rivieren terechtkomt:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?