Storm op Vlieland; ook harde wind in rest van Nederland

Christian Versloot • woensdag 24 januari 2018

Er is sprake van storm in Nederland. Op Vlieland heeft er deze middag een uur lang windkracht 9 gestaan, waardoor de dag – die in De Bilt de boeken ingaat als de warmste 24 januari ooit – ook de boeken in kan als stormdag.

Het KNMI gaf eerder deze middag dan ook code geel uit voor Noord-Holland, de Waddenzee en de Waddeneilanden. Inmiddels is de waarschuwing voor Noord-Holland ingetrokken, maar op de Wadden geldt nog steeds een waarschuwing voor windstoten van 90 kilometer per uur.

Stormkracht op Vlieland

Als we de gegevens voor Vlieland er bij pakken, dan zien we dat sinds de vroege ochtend de wind gestaag is toegenomen tot een stabiele windkracht 8 – stormachtige wind – vanaf circa 9 uur. Na het middaguur nam de wind echter nog iets verder toe; zo heeft er met een aantal tussenpozen tot even geleden windkracht 9 gestaan.

Daarbij heeft het een uur lang met stormkracht gewaaid, dus 24 januari 2018 gaat de boeken in als stormdag. Het is de derde storm van 2018.

Windkracht op Vlieland van 23 januari 17.00 uur tot en met 24 januari 16.40 uur

Windstoten van 100+ km/uur

Dat code geel van het KNMI niet onterecht was bleek uit de windstoten die op de Wadden zijn opgetreden. Op Vlieland werd een windstoot van 106 kilometer per uur gemeten; Terschelling ging tot 109 kilometer per uur. In Den Helder was er sprake van een windstoot van 100 kilometer per uur. Ook elders in het land stond er veel wind: langs de west- en noordkust waren er relatief normale windstoten, maar in het binnenland stond er een subjectief harder dan gemiddelde wind. Op verschillende plaatsen werden vlaggen naar beneden gehaald om te voorkomen dat ze kapot zouden waaien.

Ook zeer zacht

Tegelijkertijd was het zeer zacht in Nederland. Dat heeft te maken met een teug aan warme lucht die aan de voorzijde van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan vanuit het zuiden richting Nederland werd gezogen. Het dagrecord voor 24 januari in De Bilt – uit 1960 met 12,1 graden – werd ruimschoots verbroken: het werd 14,4 graden bij het KNMI.

Een koufront zorgt er inmiddels voor dat het alweer goed af begint te koelen; dat is met name op de Wadden al merkbaar, waar de temperatuur naar 7 graden is gezakt. De koelere temperaturen doen tijdens de rest van de avond en het begin van de nacht de intrede in de rest van Nederland.

De komende dagen is het dan iets frisser, al zitten we nog steeds aan de bovenkant van normaal. Op zondag wordt het mogelijk weer 10 graden.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?