Groundhog Day: blijft het zes weken winter in Amerika?

Christian Versloot • zaterdag 3 februari 2018

Wie kent deze film nog?

Misschien gaat er nu een lichtje branden: oh ja, die heb ik wel eens gezien!

Maar wisten jullie dat het deels gebaseerd is op een true story? 🙂

Groundhog Day: ook wel bosmarmottendag genoemd, wordt iedere 2 februari gevierd in de Verenigde Staten. De dag is afkomstig uit de volkswijsheid van vroeger, die zegt dat op die dag de bosmarmot uit zijn of haar winterslaap ontwaakt en het hol verlaat.

Groundhog Day 2005 in Punxsutawney. Foto: © Guety (Wikipedia), licentie: CC BY-SA 2.0, no changes made

Op basis van z’n schaduw kan deze bosmarmot vervolgens voorspellen of het nog zes weken winter blijft: als het dier zijn eigen schaduw ziet keert hij terug naar zijn hol, waarna het nog zes weken winter blijft. In het andere geval wordt het géén winter.

De grootste viering vindt plaats in Punxsutawney in de staat Pennsylvania – er komen duizenden mensen op af. De plaats is dan ook de setting waarin de film Groundhog Day van de trailer hierboven zich afspeelt.

Afgelopen dag was het dan ook zover: Groundhog Day!

De uitslag

Volgens de groundhog Phil uit Punxsutawney blijft het nog zes weken winter: hij zag zijn eigen schaduw. Maar in hoeverre is dit nu écht realistisch? Laten we eerst eens kijken naar wat de andere groundhogs uit andere plaatsen voorspellen 😉

  • Grover the Groundhog: lente!
  • Mount Joy Minnie: winter
  • Octorara Orphie: lente
  • Sir Walter Wally: lente
  • Dunkirk Dave: lente
  • Pierre C. Shadeaux: lente
  • Chuckles IX: lente
  • Staten Island Chuck: lente
  • Unadilla Bill: lente

Oops 🙂

Operationele situatie

Laten we ons nu eens aan wat meer realisme wagen. Allereerst geldt natuurlijk dat we voor de details niet meer dan vijf dagen vooruit kunnen kijken. Amerika krijgt echter vaak met drukblokkades te maken, waardoor we met net iets meer zekerheid kunnen aangeven of een bepaald weerpatroon aanhoudt. Maar echt zekerheid biedt dat niet.

Als we nu op de kaarten kijken voor de VS, dan zien we nog steeds winterweer in het noorden van het land, maar wel wordt langzamerhand de circulatie wat zwakker. Dat kán betekenen dat de lente-groundhogs toch enig voorspellend vermogen hebben… maar wij houden het liever op een normale ontwikkeling nu de lente ook daadwerkelijk wat dichterbij komt 🙂

Bron weerkaart: wxcharts.eu

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?