Sterke cycloon treft Samoa; Tonga nu aan de beurt

Christian Versloot • zondag 11 februari 2018

Zowel Samoa als Amerikaans-Samoa zijn getroffen door een tropische cycloon. De storm, die Gita heet en van de tweede categorie was toen het de archipel trof, is inmiddels uitgegroeid tot een categorie 3-cycloon en dreigt Tonga te treffen. Het is de verwachting dat Gita Tonga treft als een storm van de derde categorie; volgens de Saffir-Simpson-schaal is er dan sprake van windsnelheden van meer dan 178 kilometer per uur.

In Samoa geldt momenteel de noodtoestand. Meer dan tweehonderd inwoners hebben tijdelijk ander onderdak moeten vinden door schade aan hun woningen. De storm produceerde circa 425 millimeter regen in vier dagen tijd. In Nederland valt er normaal 800 tot 900 millimeter per jaar.

Omslagfoto/satellietfoto: National Oceanic and Atmospheric Administration (Amerikaanse weerdienst)

Een schoonmaakoperatie is inmiddels in volle gang om de eilanden weer begaanbaar te maken. Dat moet ook wel: eilanders zijn bang dat knokkelkoorts, een infectieziekte die door muggen wordt verspreid, de kop opsteekt en voor zware griepachtige ziekteverschijnselen zorgt.

 

De storm wordt de komende uren snel sterker terwijl het op Tonga afkoerst. Volgens Radio New Zealand, dat zich baseert op de meteorologische dienst van Tonga, moet het eiland zich voorbereiden op één van de zwaarste stormen die het eiland ooit getroffen heeft.

Doordat het eiland relatief weinig reliëf kent is er een gevaar dat ook op Tonga overstromingen gaan ontstaan als gevolg van door de cycloon geproduceerde neerslag. Als voorbereidingen zijn scholen inmiddels gesloten en wordt inwoners aangeraden om de weersituatie goed in de gaten te houden. Naar verwachting komt de cycloon ’s nachts aan, wat de situatie iets nijpender maakt.

 

 

Volgens het lokale Rode Kruis, dat ook op Samoa al uiterst actief is in de rampenbestrijding, zijn inwoners van zowel Samoa als Tonga goed op de hoogte dat het in de zuidelijke Pacifische Oceaan momenteel orkaanseizoen is. Ze zijn daarom goed voorbereid en volgen de weersituatie goed. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat om deze reden waarschijnlijk levens zullen worden gered.

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?