Piloot fotografeert zandstorm van 9 km hoogte

Christian Versloot • zondag 18 februari 2018

Een zandstorm ziet er vanaf de grond uit als een muur die razendsnel op je afkomt en niet te stoppen is. Als hij je eenmaal bereikt is het haast nacht. Maar hoe ziet zo’n zandstorm, die ook wel haboob wordt genoemd, eruit vanuit de lucht?

Fahad Al Mogherah is een piloot en vloog op circa 9 kilometer hoogte boven Saudi-Arabië toen hij beneden hem een zandstorm zag razen. Hij pakte gauw zijn camera en maakte de foto’s die je onderaan dit artikel kunt zien.

Felle buien lagen aan de grondslag van dit natuurverschijnsel. Door de downdraft van de bui, de stroom koude lucht die vanuit de bui over het aardoppervlak uitspreidt, werd een stevige wind opgezet. Deze werd nog eens versterkt doordat de regen verdampte in de droge atmosfeer. Zanddeeltjes in de woestijn werden hierdoor opgetild en tientallen kilometers ver verspreid.

Dergelijke zandstormen komen zo nu en dan eens in het nieuws. Ze kunnen honderden kilometers breed worden en verscheidene kilometers hoog. Ze verspreiden zich met een aantal kilometers per uur. Medici raden het af om naar buiten te gaan tijdens een zandstorm, omdat de fijne zanddeeltjes schade aan de longen kunnen veroorzaken.

 

Een bericht gedeeld door Fahad Al Mogherah (@mogfahad) op

Een bericht gedeeld door Fahad Al Mogherah (@mogfahad) op

Een bericht gedeeld door Fahad Al Mogherah (@mogfahad) op

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?