Nieuw-Zeeland bereidt zich voor op storm Gita

Christian Versloot • maandag 19 februari 2018

We schreven er vorige week al over: tropische cycloon Gita is op weg naar Nieuw-Zeeland. De inmiddels afgezwakte cycloon, die nog wel een tropische storm is maar inmiddels ex-clyclone-status heeft gekregen, bereikt ergens tussen 04 en 10 uur Nederlandse tijd op dinsdag het land. Het is momenteel circa half elf ’s ochtends in Nieuw-Zeeland – bij landfall is het daar laat in de middag.

Inwoners bereiden zich inmiddels voor op wat komen gaat. Naar verwachting zal de storm zorgen voor wateroverlast (en hier en daar zelfs overstromingen), windsnelheden van 140 kilometer per uur en golven van 7 meter hoog.

Er gelden dan ook verschillende weerwaarschuwingen voor verscheidene regio’s in het land. Verder zijn ook veel scholen gesloten; tot nu toe zijn er 57 scholen geweest die aangekondigd hebben niet open te gaan. State Highway 1, een snelweg op het Zuidereiland, is afgesloten voor het verkeer uit angst voor aardverschuivingen.

Rand van de storm al boven NZ

Hoewel de kern van de storm Nieuw-Zeeland nog niet gepasseerd is en de storm daarom nog niet officieel landfall heeft gemaakt hebben de Kiwi’s al wel last van het stormweer. De meeste convectie (buienvorming) bevindt zich namelijk aan de zuidzijde van het lagedrukgebied. Daarom regent het nu al flink op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland.

Nog geen noodtoestand uitgeroepen

Langs de westkust valt er inmiddels ook veel regen. Desondanks hebben de burgemeesters aldaar besloten om nog niet de noodtoestand uit te roepen, ook al wordt er 200 millimeter regen en worden er windstoten tot 150 kilometer uur verwacht. Ter vergelijking: in Nederland valt er jaarlijks circa 900 millimeter regen.

Een woordvoerder namens de burgemeesters meldt dan ook: “Voor het middaguur wordt er opnieuw overleg gevoerd over het uitroepen van de noodtoestand. Dat hangt er namelijk vanaf of er levens in gevaar zijn. Omdat we een behoorlijk goede paraatheid van hulpdiensten hebben in de regio zien we dat nu nog niet gebeuren, maar we houden de situatie scherp in de gaten.”

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, meldt hetzelfde: “we zijn paraat voor noodsituaties. Houd de lokale waarschuwingen goed in de gaten.”

Het lijkt er volgens de laatste berichten op dat de storm nog niet veel problemen veroorzaakt in de ochtendspits. Het is nu half elf ’s ochtends. Desondanks verwacht het Nieuw-Zeelandse weerinstituut MetService dat de zwaarste neerslag nog moet komen.

De storm levert ook mooie plaatjes op vanuit de ruimte. Tegelijkertijd zien we ook storm Kelvin huishouden boven het noordwesten van Australië. Ook daar is het momenteel geen pretje.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?