Man zwaargewond na zeldzame blikseminslag Utah

Christian Versloot • woensdag 28 februari 2018

Een man uit de staat Utah in de Verenigde Staten kan van geluk spreken dat hij afgelopen vrijdag een blikseminslag heeft overleefd. Volgens meteorologen is het in Utah al lang niet voorgekomen dat in de wintermaanden mensen door de bliksem werden geraakt. De man is herstellende in een ziekenhuis in Las Vegas, maar heeft nog een lange weg te gaan.

Cg-bliksemontladingen zijn de bliksemflitsen die mensen kunnen treffen. Het zijn direct ook de krachtigste bliksemflitsen van allemaal. Foto: Maurice Hamming

De man, Justin Hofer, speelde golf op een baan in St. George (Utah) toen hij uit het niets getroffen werd door de bliksem. Zijn vrienden, die het voor hun ogen zagen gebeuren, reageerden direct. “Er brak brand uit op zijn lichaam; onze eerste reactie was om het vuur te doven”, volgens één van hen. Waarschijnlijk vatte zijn kleding vlam.

Hofer werd gereanimeerd en naar een lokaal ziekenhuis gebracht. Daar werden eerste onderzoeken verricht waarna besloten werd om hem naar het ziekenhuis in Las Vegas te transporteren. Hij is herstellende, maar doordat hij inwendige verwondingen heeft duurt zijn herstel lang.

Geheugenverlies

Wel is hij bij bewustzijn en is in staat om te spreken: “Het is niet leuk en zeker niet wat ik van een vrijdagmiddag verwachtte.”

Hofer loopt inmiddels alweer rond in het ziekenhuis. Volgens doktoren bespoedigt dat het herstel. Hofer hoopt deze week het ziekenhuis te verlaten, maar de doktoren lijken iets terughoudender te zijn. Vrienden hebben via een crowdfundingactie inmiddels meer dan tienduizend dollar opgehaald om de ziektekosten te betalen.

Relatief zeldzaam

Volgens meteorologen is het relatief zeldzaam dat er in de wintermaanden december tot maart iemand door de bliksem wordt getroffen in Utah. Tot zeker 1950 zijn er geen gevallen bekend van een dergelijke blikseminslag.

Omslagfoto: Maurice Hamming

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?