Lente-update #4: koud weekend, vanaf vanmiddag sneeuwkansen

Christian Versloot • vrijdag 16 maart 2018

In de vorige lente-update trok onze Stephan al parallellen met het Beast from the East dat de Britten bezig heeft gehouden… oftewel: de afgelopen behoorlijk winterse periode, veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Beast from the East? Ah: hier ook wel bekend onder de naam Russische Beer.

Oftewel: het wordt weer koud.

Maar het lijkt wel alleen komend weekend te zijn, dus het is geen beer maar eerder een beertje. In deze analyse gaan we in op de stand van zaken in de weermodellen evenals de langere termijn.

Actueel fris, toenemende sneeuwkans

In grote delen van het land is het momenteel behoorlijk fris voor de tijd van het jaar. In Zeeland is het nog 10 graden, maar in het oosten van het land is het slechts 2,5 graden boven nul en in het noordoosten slechts 1 tot anderhalve graad boven nul.

Bovendien trekt er neerslag over het land. Daarmee gaat meteen een belletje af in ons hoofd: is er kans op sneeuw?

De guidance van het KNMI schrijft er het volgende over:

Belangrijkste aandachtspunt is de overgang van regen naar (natte) sneeuw in de loop van de dag. In de onderste niveaus wordt de aangevoerde lucht achter het grondkoufront steeds kouder en droger, waardoor de regen in de loop van vrijdag van het noorden uit overgaat in natte sneeuw en sneeuw. In de loop van de middag kan dit in een strook van de kop van Noord-Holland naar Overijssel vooral landinwaarts steeds meer sneeuw worden. Wegdektemperaturen zijn dan nog boven nul en het lijkt om overwegend lichte sneeuwval te gaan, zodat de wegdektemperaturen in de middag waarschijnlijk nog nergens naar het vriespunt zullen gaan. Later vanavond en in de nacht naar zaterdag wordt dit wel steeds meer het geval. Onderkoelde motregen lijkt niet waarschijnlijk, de laagste temperatuur in de dikkere bewolking ligt rond of beneden -7°C. Sneeuwaccumulaties in het oosten en vannacht in het midden en zuiden vanaf later vanavond tot zaterdagochtend in de orde van enkele centimeters, HARM36 komt met 3-5 cm, dit houden we even in het achterhoofd. Sneeuw in combinatie met een gemiddelde wind boven 40 km/uur (grofweg vanaf 6 Bft) met tot driftsneeuw is lokaal mogelijk, maar gezien de hoeveelheden sneeuw lijkt een waarschuwing hiervoor vooralsnog niet gerechtvaardigd. In de loop van zaterdagochtend zal de sneeuwval geleidelijk verdwijnen.

Dat betekent dus dat we de komende uren met sneeuw te maken kunnen krijgen!

Rest de vraag: waar dan? Laten we daarvoor kijken naar de weerkaarten die de sneeuwdiepte laten zien. Als we die erbij pakken voor de totale sneeuwval in cm tot morgen (zaterdag) 10.00 uur, dan zien we het volgende:

Bron weerkaarten: wxcharts.eu

In een brede strook over het land kan er dus circa 1 tot 3 centimeter sneeuw gaan vallen. Maar de modellen zijn echter niet in lijn met wat de guidance schrijft over de actuele stand van zaken in de atmosfeer. Laten we daarom ook even de kaarten van het Amerikaanse weermodel GFS erbij pakken, evenals die van het Europese weermodel ECMWF:

Bron weerkaarten: wxcharts.eu / kachelmannwetter.com

Die lijken redelijk hetzelfde scenario aan te houden. Oftewel: de komende uren kunnen we vanuit het noorden waarschijnlijk verwachten dat de regen overgaat in sneeuw, en dat er hier en daar een sneeuwdek van 3 centimeter komt te liggen. Volgens de guidance is 5 centimeter ook mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Desondanks is het dus wel een mogelijkheid die we erin moeten houden.

Koud weekend

Om te kijken wat er dit weekend gaat gebeuren en de tijd daarna, richten we ons weer tot het gebruikelijke gereedschap: de pluim en de ensembleverwachting.

De pluim:

Het ensemble:

Bron grafieken: KNMI / Wetterzentrale

We zien dus dat we een koud weekend tegemoet gaan. Dat heeft allemaal te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië dat uit het hoge noorden koude lucht naar ons land brengt:

…en als we de pluim volgen, dan wordt het komend weekend circa -3 tot -5 graden in de nacht. Overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt. Dat houdt tot maandag aan, zoals het er nu naar uit ziet. Dat is dus niet genoeg voor schaatsplezier, want de ijsvloer wordt immers niet dik genoeg. Maar het levert waarschijnlijk wel weer een aantal mooie winterdagen op – om even af te kicken voor de winterliefhebber!

Daarna verdwijnt dit hogedrukgebied namelijk weer, waardoor de temperatuur weer ‘terug’ schiet naar redelijk normale waarden voor de tijd van het jaar. Na woensdag neemt de onzekerheid toe. En ook de kans op regen.

Dus of het erg is dat die onzekerheid toeneemt, tja…dat is maar de vraag! 😀

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?