Op onweersjacht in Duitsland

Maurice Hamming • maandag 23 april 2018

Het is zondag. Aan het begin van de middag begin ik langzaamaan mijn spullen bij elkaar te pakken. Camera, trigger, statief, reserveaccu’s en powerbanks voor de telefoon, alles wordt in tassen gepakt en klaargezet. Het is weer zo’n dag, we gaan weer chasen!

Rond 15.00 stap ik bij Melle en Jannie in de auto. Een grote bui, die ontstaan is bij Aken, trekt noord oostelijk over Duitsland. De bui had koers gezet richting Bielefeld. Daarom wordt de navigatie ingesteld op Bielefeld en rijden we die kant op. We proberen eerst in de buurt te komen om vervolgens te kijken waar we precies gaan stoppen mocht de bui daar echt aankomen en dan nog steeds in leven zijn. Uiteraard houden we ook onderweg de bui goed in de gaten.

In Duitsland rijden we over de E30 in oostelijke richting. Op dat moment is de bui zo’n 50 kilometer van ons verwijderd. Terwijl we richting het oosten blijven rijden, blijft de bui nog steeds op 50 kilometer afstand. In plaats van de originele trekrichting (noord oostelijk) trekt de bui nu ineens oostelijk. Daarnaast lijkt bui minder actief te worden. Tijd om de auto even te parkeren en te overleggen. Op een parkeerplaats bij de supermarkt in Gohfeld stoppen we.

Ondertussen is in Nederland het onweer ook losgebarsten. We kunnen twee dingen doen: volle bak doorrijden naar het oosten, hopen dat we er voor kunnen komen en hopen dat ‘ie dan verderop weer actiever wordt of gewoon een stukje terug en de buien uit Nederland opwachten. Na wat wikken en wegen besluiten we het tweede te doen. Na eerst nog een open plek te hebben gezocht om nog één keer naar de bui te kijken rijden we terug richting Nederland. Dit keer zetten we koers naar Rheine.

Als we aankomen in de buurt van Rheine zien we pas hoe bosrijk dit gebied eigenlijk is. Na een rondje gereden te hebben vinden we een veldje met redelijk vrij zicht in de richting van Nederland. Dit moet de plek gaan worden! We zetten de statieven voor de camera’s neer, stellen onze triggers in en plaatsen de telefoon voor de livestream op een statief. Waar we normaal eigenlijk altijd vanuit de auto streamen, hebben we deze keer een apart statief met een telefoonhouder. Alles mooi op een rij, wij zijn er klaar voor!

In de lucht kondigt de bui zich al aan. De lijnen in de lucht worden steeds duidelijker en ook flitsen worden steeds beter zichtbaar. Dit is waar we voor zijn gekomen! Na nog nogmaals gecheckt te hebben of alles goed staat kon de bui komen. Het gerommel dat we eerst alleen in de verte hoorden kwam nu steeds dichterbij. Een hele fotogenieke bui, maar nadat onze triggers een paar keer af zijn gegaan moeten we het met een paar foto’s doen. De lucht vertrok naar een grote grijze massa. Met daarbij ook nog regen! Deze bui zou geen mooie foto’s meer opleveren.

Na snel onze apparatuur verplaatst te hebben naar de tunnel waar we vlakbij stonden konden we rustig kijken naar eventuele andere buien in de buurt. De volgende bui zou onder ons door trekken. We besluiten toch om te blijven staan. De plek waar we stonden bood voldoende zicht om komende bui op foto te zetten en daarbij de hoop dat we niet in de regenzone zouden staan. Het is inmiddels gestopt met regenen, dus we kunnen opstellen voor de volgende bui.

In de verte zien we het al flitsen, de bui is in aantocht! Nadat we alles weer hebben neergezet kan het wachten op de tweede bui beginnen. Ons geduld wordt beloond: een aantal prachtige ontladingen voor onze neus! Met natuurlijk met een aantal heerlijke dreunen. Als het op een gegeven moment begint te regenen besluiten we dat het mooi is geweest en pakken ons spul weer in. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde dag.

De foto’s van Melle en Maurice:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?