Nowcasten: vore ligt veel noordelijker

Christian Versloot • zondag 13 mei 2018

In juli vorig jaar schreven we een artikel over waarom nowcasten van groot belang is… en ook vandaag is dat weer het geval. Gisteren schreven we dat er een onweersituatie op poten lijkt te staan voor met name het oosten en noordoosten van het land. Maar hoe staat het daar vandaag mee? We toetsen ons verhaal van gisteren aan de actuele situatie.

Dit is de kaart van gisteren die de luchtdruksituatie berekende voor 14.00 uur deze middag:

De ‘vore’, de dikke rode lijn waarop de onweersbuien zouden moeten ontstaan, zou volgens die berekeningen pas halverwege het land moeten liggen…twee uren vanaf nu.

Maar waar ligt hij nu?

Hier:

Het lijkt er dus op dat de vore een stuk noordelijker ligt dan we gisteren verwachtten. Voor de onweerliefhebbers betekent dat minder goed nieuws: de vore is namelijk tegelijkertijd een windsprong, want achter de rode lijn (d.w.z. alle gebieden links van de rode lijn) draait de wind naar het noordwesten. Rechts van de lijn komt de wind nog uit het oosten.

Die windsprong zien we tegelijkertijd terug op de weerkaart met windrichting:

Te zien is wat het met de temperatuur doet. In de zuidwestelijke helft van het land is het al flink afgekoeld. In het noordoosten is het nog wel relatief warm: 18 tot 22 graden.

Ik vermoed echter op basis van de actuele situatie dat het de komende uren ook in dat deel van het land steeds verder gaat afkoelen. De wind komt namelijk van zee – uit het noordwesten! Voor het onweer betekent dat dat de kans daarop is afgenomen. Momenteel schat ik in dat met name in Groningen en het diepe oosten van Nederland nog fikse onweersbuien kunnen vallen, maar het is ook goed mogelijk dat deze onweerkans tijdens de komende uren verdwijnt.

Laten we voor het gevoel hopen dat ik het mis heb, maar de actuele stand van zaken wijkt af van de verwachte situatie… in negatieve zin.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?