De negen-provincies-tour

Maurice Hamming • zaterdag 26 mei 2018

Het is donderdag, we zitten al een tijdje te wiebelen op onze stoel. Rond half 3 in de middag besluiten we langzaamaan richting het zuiden te rijden. Met wij bedoel ik Melle, Jannie en ik (Maurice). Vanuit Friesland vertrekken we richting Noord Brabant. Onderweg hebben we contact met teamlid Rick. We besluiten om af te spreken bij een hele grote M in Best. Daar ontmoeten wij Rick en zijn vriendin. Tijdens het eten bespreken we de tactiek. Eén milkshake later staat het besluit vast, we zetten koers richting Stokkelen, een dorpje onder Eersel.

Na even zoeken vinden we een plek met vrij zicht. De bui die we op de korrel hadden zien we ten zuiden van ons op ons af komen. Alle camera’s worden opgesteld en ook de livestream wordt in stelling gebracht. Na even afgewacht te hebben kwamen we tot de conclusie dat we het wel horen rommelen, maar dat er eigenlijk amper een flits te zien is. Ondertussen ontstaat er vlak bij ons een andere bui. De camera’s worden aan de andere kant opgesteld en ook de livestream verhuizen we mee. De bui trekt ten noorden van ons langs en op een gegevens moment is het raak op de camera’s van Melle en mij! Naast de stal een mooie cg duidelijk in beeld! Ondanks dat de bui niet heel actief was zijn wel blij met deze buit!

Maar we willen meer…

Terwijl wij in Noord Brabant zijn is er vanuit Frankrijk een aardige bui onderweg naar België. Het is een eindje rijden, maar het grote voordeel is dat voor die bui uit Frankrijk geen regen zit. De buien in Zeeland daarentegen worden aan alle kanten omringd door regen. Na kort wikken en wegen besluiten Melle, Jannie en ik toch om richting België te rijden. We nemen afscheid van teamlid Rick en z’n vriendin en zetten koers richting de bui ten zuiden van ons.

Ook tijdens de rit naar beneden houden we de bui goed in de gaten. Hoe lager we komen hoe minder actief de bui wordt. Na even gebaald te hebben zien we dat er nog hoop is om de bui in Zeeland mee te pakken. We veranderen koers en rijden richting Zeeland. Even later rijden we Nederland weer binnen en zien we het in de verte al flitsen. Eenmaal in Zeeland zien we prachtige ontladingen terwijl we richting Westkapelle rijden. Helaas regent het pijpenstelen, dus uitstappen om ze met de camera op foto te zetten is geen optie, maar gelukkig draaien de dashcam en de livestream!

Op het moment dat we aankomen in Westkapelle is de meest activiteit wel uit de bui. We blijven nog heel even staan en besluiten terug te rijden. We zijn al onderweg als teamlid Brandon, die eigenlijk de hele tijd al in de buurt stond, ontladingen ziet bij Antwerpen. We besluiten toch weer terug te rijden naar de plek waar we stonden. Op dat moment ontstaat er een bui in de buurt van Middelburg en bijna tegelijkertijd wordt het droog! We hebben Brandon inmiddels gevonden. Snel zetten we de statieven weer neer en richten de camera’s op de bui! De bui zit een eindje van ons af, maar toch weten we allemaal iets van de bui vast te leggen!

Als de bui van ons wegtrekt besluiten we om in te pakken en weer richting huis te gaan. Het is inmiddels iets voor 01.00. We stellen de navigatie in op Drachten en zien dat we nog een tocht van drie uur voor de boeg hebben. De terugreis verloopt zonder problemen met onderweg hier en daar nog een leuke flits. Een leuk afscheid van het onweer. Moe, maar voldaan komen we weer aan in Drachten. Al met al een dag door negen provincies van in totaal ruim 800 km. Maar, het was het zeker waard!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?