Vandaag kans op onweer, maar wel lekker warm!

Marcel van Norden • donderdag 7 juni 2018

Goedemorgen!

Gisteren schreven we al over onze verwachtingen van het onweer in ons land en daar is in principe weinig aan veranderd, behalve dat de modellen ons weer op een net iets ander spoor brengen. Back to square one, we beginnen gewoon opnieuw met onze verwachting te schrijven.

Arome, 1700 UTC (1900 NL)
Bron: WxCharts.eu

Harmonie 1700 UTC (1900 NL)
Bron: WxCharts.eu

Wat zien we nu en wat verwachten we

Het is weer een doldwaze ongecontroleerde boel, die weermodellen. Hiernaast zie je de twee modellen die ik gisteren ook als leidraad hanteerde. Ze staan beide op 1700 UTC (dat is 1900 uur NL tijd) en ze geven een totaal verschillend beeld. Dit is, zoals ze dat noemen, de Radar Reflectivity (de verwachte buienradar) en daarop zien we één overeenkomst: Beide modellen laten buien tot ontwikkeling komen. Dus dat is al in the pocket.

Normaliter doen we elke ochtend een vergelijking met de actuele situatie en de modellen zoals deze beschikbaar zijn, we strepen hier en daar wat af, plakken het een en ander over elkaar en we hebben een richtlijn voor welk model het meest ‘op de bal zit’.

Hedenochtend is het een klein beetje vreemd: We zien namelijk enkele uitstervende buien op middelbare hoogte die we nergens echt fatsoenlijk terug kunnen vinden op de modellen. In ieder geval beginnen we de dag met heerlijke temperaturen, die we overigens ook voor morgen verwachten. Dus ook dat zit weer in the pocket.

De verwachtingen

Vanmiddag en vanavond durven we het aan om te schrijven over onweersbuien die tot ontwikkeling kunnen komen. De CAPE waarde van 1500J/Kg is een redelijke bak aan energie om tot convectie te komen. Met een windschering van 10 knopen maakt het atmosferische schouwspel tot de modus Pulse storms. Als alles een beetje naar wens gaat, zullen deze pulse storms zich in een theekransje clusteren en gaan ze gegroepeerd verder. Omdat ze ook niet supersnel voorbij racen, is het mogelijk dat er een flinke bak met water ten aarde stort. Mochten ze daadwerkelijk ten tonele komen, verwacht dan veel onweer en lokaal ook wel forse hagel (+- 2cm doorsnee).  Puntje van aandacht: Mogelijk komt er ten zuiden van ons land een potentieel wijnvat vol aan energie voor eventuele buien: 2000 – 2500 J/kg, dat zou mooi zijn he als dat zich daadwerkelijk omzet in een onweder!

Concreet betekent dit het volgende

Een warm, zomers, begin van de donderdag (nog 1 dag en dan weekend!) en later op de dag kans op enkele stevige onweersbuien in Limburg en Noord-Brabant en daarvoor heeft het KNMI Code Geel uitgevaardigd. Later op de avond sterven de buien uit en morgen zien we een warme zomerse dag met lokaal zelfs tropische waarden, wel zal het wat benauwd aanvoelen. Houdt vandaag de berichtgevingen goed in de gaten, want het is weer een dag vol Nowcasten. Alvast een prachtige dag gewenst!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?