Wat ging er mis gisteren en hoe gaat het vandaag?

Marcel van Norden • vrijdag 8 juni 2018

Gisteren schreven we over de kans op onweer in de zuidelijke helft van Nederland, met name in de regio Noord-Brabant en Limburg. Helaas is daar maar bar weinig van terecht gekomen, of in ieder geval, het was niet over om naar huis te schrijven.

De buienradar van gisteren voorziet in een redelijk pittig, nat, maar klein, exemplaar wat ten tonele trok vanaf Venlo naar Eindhoven en Tilburg om uiteindelijk zijn lot te berusten voorbij Tilburg. Daarna was het podium boven ons land eigendom van de restanten van buien vanuit Duitsland die af en aan gingen en nu voor neerslag zorgen. Waarom het niet uitpakte tot goede solide onweders was omdat de modus Pulse storm was en omdat er te weinig kracht aanwezig was. De hoogterug (simpele taal: Onderdeeltje van het hogedruk gebiedje die redelijk roet in het eten van Onweders kan gooien) kwam te dichtbij en daardoor viel de “forcering van de warme luchtdeeltjes” weg. Zo ziet u maar weer, het weer kan zo weer veranderen, wat een gedoe weer.

Buienradar beeld van 18:15 gisteren.
Bron: Buienradar.nl

Wat zien we voor vandaag?

Actueel zien we dus wat neerslag over ons land in de vorm van hoge bewolking die hier en daar pannetjes nat maken. In de zuidelijke helft blijft het nog een tijd bewolkt maar zal daarna de zon doorbreken. Om te ontdekken wat er daarna gebeurd binnen de kaders van de grenzen van ons land pakken we er maar weer eens een model erbij.  Het lijkt erop dat er in Duitsland wel wat mooie buien zullen ontstaan.

Model Arome 1500 UTC (1700 NL)
Bron: WxCharts.eu

Deze buien kunnen aldaar stevig uitpakken maar de vraag is of ze ook ons land zullen bezoeken. Vooralsnog lijkt het erop dat dit niet gebeurd omdat de laag met bewolking die nu nog boven ons land ligt er voor zorgt dat het simpelweg niet warm genoeg wordt. Zodra het niet warm genoeg wordt kan er ook geen energie voor de buien ontstaan en zullen ze zichzelf doodlopen op onze landsgrenzen. Zoals ook op de satelliet foto zichtbaar is.

Actueel beeld van de bewolking
Bron: Sat24.com

Volgens het weermodel Arome zien we dat er wel bij onze oosterburen een set aan stevige buien ontstaan. Deze kunnen, als ze echt genoeg kracht hebben, wel een klein stuk van ons land bezoeken en zien we in het Oosten van het land een kans op onweer ontstaan. Dit zal niet groots uitpakken vooralsnog, echter zoals altijd met deze dagen: Houdt de berichtgevingen maar goed in de gaten.

Als we dan ook nog even kijken naar de Estofex zien we dat ook zij de waarschuwingsgebieden net tegen onze landsgrenzen aan duwen en een klein onderdeel van Nederland onder een gele lijn plaatsen. Al met al kunnen we  vaststellen dat wij in Nederland weinig kans maken op stevige onweders.  Helaas, pindakaas.

 

Estofex van 8 juni
Bron: Estofex.org

De moraal van het verhaal..

Wellicht dat het Oosten van het land zich nog kan verheugen op hier een daar een verdwaalde onweersklap, de rest krijgt het vooralsnog rustig qua extremen in het weer. De eerste helft van de dag nog geen ruimte voor de zon, later vandaag breekt deze door en voorziet het geheel nog in warme temperaturen. Of het nou echt een prachtige, heldere, standvastige zomerdag wordt is niet echt aan de orde. De huidige neerslag zal verdwijnen en maken we ons op voor het weekend. Mocht er een dramatische verandering in verwachtingen onder onze ogen komen, sturen we uiteraard een nieuwe update. Want je weet het maar nooit met het weer..

Voor nu: Een zeer prettige dag!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?