Fel onweer trekt over Twente, straten blank in Enschede

Christian Versloot • woensdag 25 juli 2018

Felle onweersbuien trekken sinds het begin van de avond over het oosten van Nederland. Hoewel er op verschillende plaatsen buien vallen, is één bui in het bijzonder zeer actief. Het gaat om een felle onweersbui in de regio van Enschede.

Volgens de eerste berichten staan er in Enschede verschillende straten blank. Op de campus van de Universiteit Twente lekt het water door het dak de universiteitsbibliotheek in, hetgeen voor schade aan vloeren en bekleding zorgt.

Het gaat om zogeheten warmte-onweer. Bij dit soort buien ontstaan door grote warmte bellen thermiek die vervolgens uitgroeien tot onweersbuien. Doordat het vandaag erg warm is geweest heeft er zich een grote hoeveelheid onstabiliteit opgebouwd in de atmosfeer (met CAPEs van ca. 1500 J/kg en hoger). De buien konden daardoor doorgroeien tot circa 9 kilometer hoog.

De temperatuur zakte door de onweersbui razendsnel.

Warmte-onweersbuien blijven veelal op hun plek hangen. De komende uren zullen we zien dat met name het oosten van Twente en andere regio’s aan de oostgrens een verhoogde kans hebben op onweer. De buien zwakken naarmate de avond vordert steeds verder af.

Dit artikel wordt aangevuld met beelden naarmate deze beschikbaar komen.

Foto: Michiel Hamilton vanaf de campus Universiteit Twente / overgenomen met toestemming.

Foto: Tanja Elfrink uit Losser / overgenomen met toestemming.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?