Christian Versloot
Christian Versloot
8 augustus 2018 10:09

We hebben vannacht met felle regen- en onweersbuien te maken gehad. Onze stormchasers hebben weer vele kilometers achter de rug om de buien te onderscheppen en de streams met jullie te delen. Het leverde enorm gave beelden op die via Facebook terug zijn te kijken. Tegelijk bereikten we daar de 6000e like, waarvoor dank aan al onze volgers.

Maar voor donderdag staat er opnieuw een leuke setting op de kaarten. Het wordt echter wel een setting met een hoge onzekerheid, en dat wordt de rode draad van ons verhaal. Toch lijkt er een onstuimige dag op komst te zijn: behoorlijk wat wind, regen en mogelijk zelfs onweer – lokaal fel onweer.

[toc]

[ad]

Lagedrukgebied boven Frankrijk

Dat heeft alles te maken met een lagedrukgebied dat naar verwachting deze avond boven Frankrijk gaat ontstaan. Het is van thermische origine, dus ontstaat door een hoeveelheid warmte. Het trekt langzaam noordoostwaarts na het ontstaan, waarna het op donderdag boven ons land aankomt.

Tegelijkertijd zal het lagedrukgebied naar verwachting gaan uitdiepen, dankzij een trog die in de buurt ligt. Het gaat daarmee steeds meer kenmerken vertonen van een écht lagedrukgebied, naarmate het in de buurt van Nederland komt te liggen.

En daarmee is het ook een enorm onzekere situatie. In hoeverre gaat het uitdiepen nu echt plaatsvinden? Welke koers gaat het varen? Hoe ontwikkelt een windveld zich? Dat zijn allemaal vragen waar we nu nog geen zeker antwoord op kunnen hebben. De situatie kan dus nog alle kanten op.

Desondanks geven de weermodellen al wel een berekening af. Die zullen we hieronder bespreken.

[ad]

Windveld zorgt voor veel wind

Naar verwachting ontwikkelt zich aan de zuidwestflank van het lagedrukgebied een windveld. Als we de modellen erbij pakken, dan zien we dat windkracht 5 tot 7 een realistische schatting is voor de kustgebieden. Heel soms wordt windkracht 8 getoond.

Iets verder van de kust af neemt de kracht van de wind langzaam maar zeker af, maar ook daar zal het voor het idee een onstuimige dag worden. Alle bomen staan namelijk nog voor een groot deel in blad, iets dat in de wintermaanden natuurlijk niet zo is.

In een uiterst scenario moeten we rekening houden met meer, maar dit is wat de modellen op dit moment aangeven.

[ad]

Buien, lokaal met (fel) onweer

Het lagedrukgebied zorgt ervoor dat het oosten van het land tijdens de eerste uren van de dag nog in de warme lucht terecht komt. Het kan daar nog 27 graden worden. Het gevolg is dat er ook een hoeveelheid onstabiliteit opbouwt in de atmosfeer.

De hoogste CAPEs zien we terug in Duitsland, waar onder invloed van het lagedrukgebied een aantal felle regen- en onweersbuien kunnen ontstaan.

Maar dergelijke buien zijn niet uit te sluiten in de oosthelft van het land. Deze buien kunnen gepaardgaan met hagel (lokaal grote hagel) en windstoten tot 75-100 kilometer per uur.

In de rest van het land is er ook een kans op buien. Er valt met name buiige neerslag. 10-20 millimeter regen is mogelijk, lokaal meer.

Voor morgen zien we dus een onstuimige weersituatie op de kaarten staan. Met name in het oosten van het land kunnen er dus nog felle buien ontstaan. Deze kunnen gepaard gaan met felle windstoten en hagel. Houd er rekening mee. In het westen van het land hebben we rekening te houden met ‘gewoon wat regen’, maar ook met een redelijk sterke wind – zeker voor de zomermaanden. Al met al een onstuimige dag.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter