Fris begin van de wintertijd

Christian Versloot • zondag 28 oktober 2018

Vannacht was het dan weer zover: de klok ging één uur terug. Wintertijd, dus het wordt in Nederland voor het gevoel ook in één klap een stuk eerder donker. Wintertijd, want we gaan weer richting de donkere wintermaanden, waarin we het niet meer over onweer hebben maar – hopelijk – over sneeuw en ijs! En een fris begin van dit halfjaar is het wel.

Afgelopen nacht lag op verschillende plaatsen de minimumtemperatuur onder het vriespunt. Ook overdag werd het niet veel warmer dan 7 tot lokaal 9 graden. Dat is fris, want normaal zou het zo’n 12 à 13 graden moeten zijn.

Bron: KNMI

Scandinavische luchtdruksituatie

Op het moment dat we op de weerkaart kijken, dan zien we direct de ‘boosdoener’ – en in dit geval expliciet tussen haakjes, want ik vind het heerlijk zulk fris weer – die het weer veroorzaakt. Een hogedrukgebied dat zich nu aan het positioneren is boven Scandinavië in combinatie met lagedruk boven het Middellandse Zeegebied.

Een situatie die tijdens de echte wintermaanden menig winterhart snel zou doen laten kloppen! Want als je op de weerkaart kijkt, dan zie je aan de pijl wat er met de wind gebeurt:

Bron: WxCharts.eu

Aan de punt van de pijl zie je Nederland liggen, met iets verderop het Verenigd Koninkrijk. Op de kaart zelf zie je de luchtdrukposities (de isobaren, de witte lijnen) en de temperatuur op circa anderhalve kilometer hoogte. In Scandinavië is het hier en daar al zo’n -15 tot -20 graden op dat drukvlak, hetgeen aan de grond lichte tot matige vorst betekent. Maar ook in Nederland pikken we dus al een graantje mee van dit winters aandoende weer.

Eerste helft van de week fris, dinsdag en woensdag regen

Op het moment dat we naar de pluim, de langetermijnsverwachting, kijken – dan zien we dat de eerste dagen van de nieuwe week fris zullen gaan verlopen. De maximumtemperatuur komt tussen 5 en 10 graden uit en in de nachten ligt de temperatuur een aantal graden boven nul. Onderstaande grafiek is voor De Bilt, dat betekent dat landinwaarts – dus in de regio’s Twente en Groningen, onder andere – de temperatuur nog net iets lager komt te liggen. Volgens verwachting blijft deze echter wel boven nul uitkomen, ook in de nachten.

Bron: KNMI

Vanaf dinsdag lijken we weer met een weersomslag te maken te gaan krijgen. De hogedruk trekt zich ietwat terug en de depressie die op de weerkaart hierboven nog boven het Middellandse Zeegebied ligt trekt recht op Nederland af. Dinsdag en woensdag krijgen we dan ook te maken met regen, lokaal veel regen, en ook flink wat wind. Windkracht 4 tot windkracht 6 is goed mogelijk.

Van het rustige, winters aandoende weer dus echt volop de herfst in.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?