Sipke Broekstra
Sipke Broekstra
21 mei 2019 09:57

Ik krijg vaak de vraag te horen: Moeten we elektrische apparaten uit het stopcontact halen als het gaat onweren.

Het antwoord hierop is kort maar duidelijk: Ja. Als onweer op de grond inslaat, verplaatst de elektrische lading zich nog verder via elektriciteitskabels onder en boven de grond. Daardoor kan een blikseminslag tientallen meters van je huis, nog schade aanrichten aan je elektrische apparaten.

Als het onweer inslaat, zouden de apparaten zo’n opdonder (woordgrap 😉 ) krijgen, dat ze onherstelbaar kapot zullen gaan. Ze zijn simpelweg niet bestemd tegen een klap van honderdduizenden volts.

Het advies ‘stekkers eruit’ dateert vermoedelijk uit vroeger tijden. Vroeger hadden we allemaal nog antennes op het dak staan voor de radio en televisie. Toen waren er vermoedelijk meer inslagen die resulteerden in ellende.

Wat de apparaten zou kunnen beschermen, is een overspanningsbeveiliging. Een overspanningsbeveiliging is te verkrijgen in verschillende soorten en maten. De meest simpele stop je in het stopcontact, waarna je het apparaat dat je wil beschermen in de overspanningsbeveiliger kan steken. Echter zullen deze lang niet altijd hun werk goed doen, en worden ze vaak afgeraden door de installateurs . Een zwaardere versie moet een installateur aansluiten in de meterkast. Deze overspanningsbeveiliger kan bestendigd zijn tegen directe inslagen, maar zijn wel erg prijzig.

Cg-ontladingen kunnen voor veel problemen zorgen
Sipke Broekstra

Sipke Broekstra

Stormspotter

Laat een reactie achter