Blik op de week: vandaag onweersachtig, ook woensdag mogelijk onweer

Christian Versloot
Christian Versloot
14 juni 2020 11:58

Het is weer zondag, en Marcel heeft het in alle berichtgeving rondom het onweer tijdens de afgelopen dagen al aangekondigd, dus hier is ‘ie weer: de wekelijkse Blik op de Week. In deze serie kijken we telkens ongeveer een week vooruit, naar het weer van die week.

We hebben een mooi weekend achter de rug. Afgelopen vrijdag zijn we met verschillende teams op pad geweest en hebben we via Gouda, Rotterdam, Hardinxveld-Giessendam en Waardenburg (bij Zaltbommel en Tiel in de buurt) een flink aantal onweersbuien onderschept. De verslagen daarvan komen de komende tijd langs op onze website.

Gisteren zijn we met de chasekaravaan naar het noorden van het land gereden. Via Assen, Winschoten en uiteindelijk rechts van Emmen viel de dag toch wel tegen. Toch onderschepten we op de terugweg nog een behoorlijk actieve cel, of ja onderscheppen: we zagen hem in de verte flitsen. Dat heeft ook mooie foto’s opgeleverd.

Wordt vervolgd! Maar nu eerst de blik op komende week.

Lagedrukgebied blijft hangen

Het onweersachtige weekend is veroorzaakt door een lagedrukgebied dat in de buurt van Frankrijk hing. Dankzij dit laag werd bij ons warme lucht aangevoerd (en gisteren was het in het noorden dan ook bloedheet).

Zoals je op onderstaande kaarten ziet (de kaart van vandaag 11.00 uur links; de kaart voor donderdag 11 uur rechts), blijft het lagedrukgebied de komende dagen het weer boven ons land bepalen.

Vandaag, op zondag, is het regelmatig wisselvallig en ook is er kans op onweer bij de buien. Momenteel ontstaan er al buien boven het midden en oosten van het land. Houd de radar dan ook goed in de gaten. Het wordt 22 graden, dus minder warm dan gisteren. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Ook maandag is het wisselvallig, maar er is ook ruimte voor de zon. Ook dan wordt het 22 graden met een zwakke tot matige noordwestelijke wind, kracht 2.

Op dinsdag lijkt het droog te blijven, met een graad of 21. De wind draait dan langzaam maar zeker naar het noorden.

Woensdag is dan wederom een wisselvallige dag. Er lijken buien te kunnen ontstaan, waar ook onweer bij kan voorkomen. De CAPEs lopen op tot ca 1000 J/kg. Het wordt zo’n 21 graden, en de wind waait uit noordelijke richtingen, zwak tot matig, kracht 2.

Donderdag en vrijdag lijken redelijk gelijk te zijn aan de rest van de week. Zo nu en dan perioden met buiige regen, maar ook soms wat ruimte voor de zon. Er lijkt dan geen sprake te zijn van onweer. Het wordt zo’n 22 graden, en de wind is zwak tot matig, uit het noordwesten.

Kortom: we gaan een wisselvallige week tegemoet, maar heel slecht wordt het ook niet. En nu: de buien in de gaten houden en misschien straks wel weer op pad! ⚡

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter