Maurice Hamming
Maurice Hamming
11 april 2023 17:57

Het is maandag en vanaf halverwege de avond trekken er buien vanaf de Noordzee over Noord- en Zuid-Holland in noordoostelijke richting. Buien die wel aardig actief zijn, maar nog niet echt de moeite voor mij, Maurice, om vanuit Friesland die kant op te rijden. Het onweer trekt richting het IJsselmeer en blijft ook boven het water nog actief. Ik lig inmiddels al op bed, maar om 00.01 uur besluit ik toch om uit bed te stappen en op pad te gaan.

Na een snelle blik op de radar besluit ik om eerst wat naar de bui toe te rijden. Als ik de A7 richting Heerenveen op draai zie ik het in de verte al flitsen. Aangezien de regen al eerder snel dichterbij komt neem ik net voor Heerenveen de afslag en zoek een plek met zicht naar het zuidwesten. Ik parkeer mijn auto bij een hek naar een weiland en stel snel mijn camera op. Hoe dichter ik bij de onweersbui kwam, hoe minder deze actief leek te worden. Maar dan volgen er ineens een paar mooie ontladingen achter elkaar! Ik weet er twee mooi vast te leggen.

Met het onweer komt helaas ook de regen, dus ik ruim snel mijn camera op en ga weer in de auto zitten. Om weer voor deze bui te komen wordt vrij lastig. Ik besluit om terug naar Drachten te rijden om vervolgens wat meer naar het zuiden te rijden. Ten zuiden van de bui die net langs mij trok is namelijk nog een actieve cel. Een vrij pittig exemplaar zelfs! Voorlopige koers: Hoogeveen.

Inmiddels is mede chaser Melle ook op pad vanuit Drachten. Hij was al meteen wat meer zuid gereden om dezelfde bui op te wachten. Onderweg hebben we een aantal keer overleg wat handig is om te doen. De cel waar we ons in eerste instantie op hadden gericht blijkt afgenomen in intensiteit. Ondertussen begint het om ons steeds meer te flitsen. Iets voor Beilen zit langs de weg een onbemand tankstation. Vanaf daar hebben we mooi zicht naar een van de twee buien om ons heen. We nemen deze afrit en snel stel ik mijn camera op.

Al vrij snel is het raak! Een mooie ontlading verlicht de lucht! Snel check ik mijn camera en ik zie dat deze mooi in beeld staat. We hoeven niet lang te wachten tot ik ook de tweede en derde ontlading op foto weet vast te leggen. Ondanks de harde regen blijft mijn lens nog aardig droog en staan ook de twee andere felle ontladingen er mooi op. De bui trekt inmiddels verder weg en verdwijnt achter de bomen waardoor ik er niet meer goed zicht op heb. Daarnaast draait ook de wind, die daardoor de regen tegen mijn lens waait. Een mooi moment om weer in te pakken en naar huis te rijden.

Het is 1.55 uur als ik de weer mijn huis binnen stap. Als ik mijn bed in stap is het 2.00 uur. Minder dan twee uur weggeweest, maar toch met een mooi eindresultaat terug weten te keren!

Maurice Hamming

Maurice Hamming

Maurice is al jaren actief als chaser. Aangestoken door Melle begon het met alleen foto’s. Nu meer dan 10 jaar verder is hij ook een van onze vaste vloggers. Daarnaast geeft hij les in Groningen en heeft hij een eigen bedrijf.

Laat een reactie achter