Bert van Dijk
Bert van Dijk
13 april 2023 12:52

Maandagavond 10 april 2023 schoof er ten noordwesten van Gouda een onweersbui langs. Ik besloot om naar de noordwestelijke rand van Gouda te fietsen. De bui was niet heel erg onweeractief, maar een keer in de paar minuten waren er toch enkele verre ontladingen te zien. Omdat de bui op meer dan 10 km afstand voorbij trok, zette ik mijn 70-200 mm in om misschien nog een ontlading te pakken. En dat lukte!

Om 23.26 uur zag ik laag boven de horizon een krachtige bliksem die mooi in mijn 70 mm beeldveld verscheen. Dat geluk moet je soms hebben. Toen ik op mijn cameraschermpje keek, zag ik dat die bliksem zelfs in de 135 meter hoge zendmast/toren van Alphen aan den Rijn was geslagen! Hemelsbreed op zo’n 13 km afstand van Gouda. De bijgesloten foto laat een flinke uitsnede van de originele foto zien en ik heb een internetafbeelding van de toren er in geplaatst.

Hoogstwaarschijnlijk heb ik een redelijk zeldzame GC (Ground-to-Cloud) bliksem gefotografeerd! Op het moment dat er tussen de wolk en een andere wolk of binnenin de wolk een bliksemflits optreedt, kan er op een hoog punt (bijvoorbeeld een wolkenkrabber, mast of toren) een enorm spanningsverschil ontstaan tussen de mast of toren en de onderkant van de bui. En zoals de wetten rondom elektriciteit dan aantonen, in een geleidend medium (de lucht) wordt dit verschil dan opgeheven. En dat gebeurt middels een omhooggaande bliksem. 

Bert van Dijk

Bert van Dijk

Laat een reactie achter